KOMMENTARER

Dette likner grov systemsvikt

En lærdom etter 22. juli var at det kan ta lang tid å komme på beina, men nå får berørte personer fra masseskytingen 25. juni avslag på søknad om bistandsadvokat. Den byråkratiske kverna er tilbake i vanlig drift.

25. JUNI: Åstedet, dagen etter angrepet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
25. JUNI: Åstedet, dagen etter angrepet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det har blitt mange datoer å forholde seg til. 11. september, 22. juli, 25. juni. Det blir nesten vanskelig å holde orden på – et dårlig tegn. Mange alvorlige angrep og bearbeidelsen av dem kan gjøre at vi mister perspektiv.

Det kan synes å være et utslag av denne forvirringen vi nå ser i Oslo tingrett. 33 personer som var til stede under masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni, og ble fysisk eller psykisk skadet, har fått avslag på søknad om bistandsadvokat.

TIDSLINJE: Fredag 22. juli presenterte politiet en oppdatert tidslinje etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag 25. juni. Video: NTB / Foto: Jonas Gard Andersen Vis mer

Advokat Christian Lundin representerer 60 personer som var til stede. I NRKs «Dagsnytt 18» torsdag fortalte han at avslagene dreier seg om personer som har blitt skutt etter, truffet av fragmenter og som var med på å legge gjerningsmannen i bakken.

Han forteller til VG at flere av hans klienter sliter med å få sove, og har fått store psykiske vansker. Til NRK forteller Lundin at andre ikke har turt å ha fast bostedsadresse i tida etter angrepet, fordi de fortsatt er redde. En overreaksjon? Ikke ut fra det statsminister Jonas Gahr Støre seinest fredag gikk ut og minnet om: Terrorfaren er fortsatt høy, fordi PST mener at det er miljøer som har evne og vilje til nye angrep.

Enkelte klienter har «tatt til flaska», som Lundin beskriver det.

Skal syke, traumatiserte mennesker ikke få bistandsadvokat til hjelp med å ivareta sine rettigheter?

Advokaten reagerer kraftig på beslutningen, og mener tingretten har lagt seg på en svært restriktiv linje. Han viser til at alle som var til stede under terrorangrepene 22. juli fikk tilbud om bistandsadvokat. Tingretten forsvarer seg med at praksisen verken er liberal eller restriktiv, men at den forsøker å følge lovens intensjon om likebehandling.

Ut fra Lundins beskrivelser er det vanskelig å forstå tingrettens beslutning. Logikken en kan trekke ut av dette, er at en mener de 22. juli-berørte i for stor grad fikk tilgang på bistandsadvokat.

I «Dagsnytt 18» ga tingrettens representant uttrykk for at de to hendelsene ikke kan sammenliknes. Det er et godt eksempel på hvordan underlig kategoriske, skjønnsmessige vurderinger kan få enorme konsekvenser for enkeltmennesker.

De som var til stede 25. juni var fanget midt i en kaotisk skyteepisode i Oslo sentrum, med hundrevis av involverte – en helt ekstraordinær situasjon. Selve opplevelsen i seg selv, sammen med oppmerksomheten i tida etterpå og den helt spesielle rammen med fortsatt mulig terror-trussel, vil helt åpenbart kunne være en stor påkjenning for enkeltmennesker.

Å avfeie disse skjebnene likner mest på grov systemsvikt.

Empatien kom i strie strømmer etter masseskytingen 25. juni. En lærdom etter 22. juli er at det kan ta lang tid, og krever profesjonell hjelp, å komme på beina. Disse perspektivene har tydeligvis druknet i lyden fra den monotone byråkratiske kverna, som nå er tilbake i vanlig drift.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer