KOMMENTARER

Dette lukter regjeringskrise

Norge har kjempet for en god klimaavtale i Glasgow, men hjemme vil regjeringen slippe ut mer. Klimakrisa på hjemmebane kan bli ei regjeringskrise.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

GLASGOW (Dagbladet): Klimaminister Espen Barth Eide løp fra møte til møte under klimatoppmøtet forrige uke. Han ble stoppet av Dagens Næringsliv på veien med et hjemlig spørsmål. Var han enig i at forslaget til endring av statsbudsjettet leverer dårligere enn det Solberg-regjeringen foreslo?

Ja, måtte han erkjenne. Når det gjelder kutt i klimagassutslipp, er det litt mindre.

Fra før kjemper oljenasjonen Norge for strammere klimapolitikk, uten selv å signalisere noen form for endring i oljepolitikken.

Nå har også regjeringen Støre har lagt fram et budsjett som gir mindre CO2-kutt enn forgjengeren. Norsk klimapolitikk har fått enda et paradoks.

Det er ikke bare regjeringen som er representert på toppmøtet i Glasgow. Flere stortingsrepresentanter hadde også tatt turen, blant dem SVs Lars Haltbrekken, som sitter i energi- og miljøkomiteen. For ham ble det mindre oppmerksomhet om toppmøtet, og mer arbeid med å sørge for at regjeringen oppfyller sine forpliktelser på hjemmebane.

I etterkant av det som i skrivende stund ser ut til å bli et vellykket klimatoppmøte, vil slaget om Norges klimapolitikk fortsette de neste ukene. Mandag legger SV fram sitt forslag til statsbudsjett. Derfra starter arbeidet med å finne en enighet med regjeringen Støre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer