KOMMENTARER

Krise for Boris

Dette overlever han ikke

Rottene forlater den synkende Boris Johnson. Men hvem skal ta over vraket?

SISTE REISE: Boris Johnson vinker i det han forlater 10 Downing Street i går. En rekke statsråder og medarbeidere har gått av siste døgnet. Regjeringen er i oppløsning. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
SISTE REISE: Boris Johnson vinker i det han forlater 10 Downing Street i går. En rekke statsråder og medarbeidere har gått av siste døgnet. Regjeringen er i oppløsning. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Boris Johnsons regjering er i full oppløsning etter at flere av hans mest sentrale statsråder har gått av. Tirsdag kveld, med ti minutters mellomrom, leverte helseministeren og finansministeren inn sin avskjed. Neste morgen fulgte flere etter. Begrunnelsen fra finansminister Rishi Sunak var knusende og rett på sak; «det britiske folk fortjener at landet blir ledet på en ordentlig, kompetent og seriøs måte.»

Det har knapt noen gang skjedd under Johnson, så hvorfor akkurat nå? Hva var dråpen som til slutt fikk det til å renne over i en flom av elleville løgner, sexskandaler og politiske fiaskoer? De har vært delaktig i ukulturen selv. Sunak ble også bøtelagt for «partygate», de ulovlige festene i 10 Downing Street under nedstengningen. Hans nærmeste har utad stått last og brast med BoJo, holdt kjeft om løgner og uenighet, mens verden raste rundt dem.

Det er ikke akkurat en ærefull exit fra ruinene av en regjering vi er vitne til. Til det har utbryterne vært med på for mye, for lenge. De har vært med på å slå ned opprør i egne rekker, og de har kjempet og tapt mot Boris bak lukkete dører uten å ta konsekvensene av det før det var for sent.

Overskriftene i britiske aviser forteller at respekten for Johnson for lengst er forduftet selv blant de konservative mediene. Daily Mail skriver: «Can Boris the greased piglet wrigle out of this?» (kan Boris den oljeglatte grisungen sno seg ut av dette?).

Det lille spørsmålstegnet skyldes vel at Boris Johnson har hatt en forbløffende overlevelsesevne i løpet av et langt og skandaleridd politisk liv. Ingen tør sverge på at han nå endelig er ferdig, selv om de fleste spår det. Enda en gang.

For hvem skal ta over, midt i dyrtid, krig og kriser på alle kanter? Sunak var en gang regnet som en god kandidat, selv om han mangler alt av Johnsons velgertekke og politiske sluhet. Men nå er han også trukket ned i søla etter partygate og spørsmål rundt familiens betydelige formue. Utenriksminister Liz Truzz var lenge populær, men så kom krigen i Ukraina og en rekke uheldige uttalelser. Brexit-kameraten Michael Gove vil neppe prøve seg enda en gang. Den erfarne Jeremy Hunt, som stilte mot Johnson i lederstriden i 2019 og deretter takket nei til å bli statsråd, trekkes fram av flere som den mest sannsynlige kandidaten. Han har nær sagt som vanlig i de kretser, også blitt tatt i triksing med privatøkonomien og kalte en gang sin kinesiskfødte kone for japansk, men har ellers få riper i lakken.

Det kan virke som Boris Johnsons nonchalante arroganse og omtrentlige forhold til sannheten har smittet over på alle han omgir seg med. Boris løy til og med for dronningen.

Men har selv de konservative kommet til erkjennelsen at alt er bedre enn Boris?

Til slutt kan det ha vært enda en metoo-historie som feller Johnson. Nestlederen for de konservative i Underhuset, Chris Pincher, gikk av i slutten av juni etter beskyldninger om seksuell trakassering. Boris Johnson benektet først at han hadde blitt varslet om saken før han utnevnte Pincher, og som vanlig fikk han støtte av flere statsråder. Men denne gangen sprakk laget. En partifelle avslørte at Johnson hadde blitt varslet da Pincher var statssekretær i UD i 2019. Dermed måtte Johnson nok en gang innrømme at han ikke hadde vært helt sannferdig, selv om han fortsatt hevdet at han ikke husket saken.

MASSESKYTING: En 22 år gammel mann drepte sju personer under en 4. juli-parade i USA. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Boris Johnson har ikke lenger kontroll over sine egne. Han overlevde så vidt forrige måneds tillitsavstemning blant de konservative. Resultatet var verre enn for Theresa May i hennes siste dager; over 40 prosent sier de ikke har tillit til ham. Utbryterne har nok tolket bildet som at Johnsons dager er talte og prøver å stikke fra regningen. I avskjedsbrevene framstilles det som de er drevet av politiske prinsipper og hensyn til velgerne, men det er lite troverdig etter alt de har vært med på og tolerert gjennom åra med Johnson. Hvis det var tilfellet, burde de ha snudd i døra.

Boris Johnsons ettermæle blir langt ifra den churchillske statsmann han beundret og skrev en kritikerrost bok om. I stedet har han ledet Storbritannia ut av EU på en løgn, skapt kaos, mistillit og splittelse. Til slutt orket ikke engang hans nærmeste støttespillere mer av ham.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer