DEBATT

Corona og smittevern

Dette svikter

Kostnadene, menneskelig og økonomisk, er enorme. Det eneste fornuftige nå er å gjenta det vi gjorde i vår. Vi vet hvordan, for vi har gjort det før.

MÅ SNU NÅ: Smitten sprer seg fra de unge til alle aldersgrupper i Europa. Helsevesenet kneler. Operasjoner avlyses. I Belgia må helsepersonell som selv er smittet, gå på jobb for å behandle alvorlig syke pasienter. Norge ligger noen bare få uker etter i utviklingen, og om vi ikke snur nå, kan vi oppleve det samme her, skriver kronikkforfatteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ SNU NÅ: Smitten sprer seg fra de unge til alle aldersgrupper i Europa. Helsevesenet kneler. Operasjoner avlyses. I Belgia må helsepersonell som selv er smittet, gå på jobb for å behandle alvorlig syke pasienter. Norge ligger noen bare få uker etter i utviklingen, og om vi ikke snur nå, kan vi oppleve det samme her, skriver kronikkforfatteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fram til 7. mai fulgte Norge en «stans-strategi». Vi forsøkte å knipe hvert smittetilfelle. Men så endret regjeringen strategi til «brems», et skifte som ikke ble tydelig formidlet utad. Det var dette som lå til grunn da man gjenåpnet grensene i sommer, og som ligger til grunn for den strategien man nå følger. Det har vært vanskelig å få klarhet i hvor mye smitte myndighetene vil tolerere innenfor denne strategien, men vi hører alarmerende utsagn fra ulike hold om at et mål er at vi skal unngå overbelastning av helsetjenesten.

Men ingen land har hittil klart å kontrollere coronaviruset over tid, annet enn på helt lave nivåer. Det følger av virusets egenskaper. Dersom en eneste smittekjede slipper unna, kan den spre seg lenge før den oppdages, fordi de fleste smittede er uten symptomer i hele forløpet, og fordi viruset sprer seg så lett. Når mange nok smittekjeder har sluppet unna, og disse får spre seg videre, og videre, vil man til slutt nå et nivå der smitten eksploderer. Det er ganske enkel matematikk bak denne realiteten.

Det har vært mye snakk om at vi må lette på tiltakene for å spare økonomien. Men på verdensbasis er Norge et av landene med minst strenge tiltak, og det meste peker nå mot at pandemien belaster økonomien mer jo mer viruset får spre seg. Taiwan og Sør-Korea, Finland og Norge er alle blant landene som hittil har kommet best ut av pandemien. Slik sett har vi fått både i pose og i sekk i forhold til andre land. Sverige gjør det dårligere, mens land som har vært hardt rammet, som Peru og Spania, har hatt størst økonomisk nedtur. Hvorfor er det slik, når tiltakene tross alt rammer næringslivet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer