LEDER

Dagbladet mener:

Dette trenger politiet

Det er kummerlige forhold for å varsle i politiet. Det trengs et ombud som passer på at varslerne blir godt ivaretatt, men justisministeren somler.

SOMLER: Justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SOMLER: Justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Ukulturen i politiet har dype røtter. Varslere som gir beskjed om kritikkverdige forhold kan regne med å gå en tøff tid i møte.

Så ille oppleves det faktisk at Politiets Fellesforbund i 2016 fattet et vedtak som advarer sine egne medlemmer mot å varsle innad i politiet. Belastningen kan rett og slett bli for stor.

Det er selvsagt alvorlig på en hvilken som helst arbeidsplass, men det er ekstra ille i politiet.

Politiet er den eneste etaten i Norge som har lov til å utøve vold overfor innbyggerne i landet. Misbruk, korrupsjon og andre feil kan få enorme konsekvenser for den enkelte og for rettssikkerheten. Det stiller høye krav til at politiet opptrer redelig og at det ryddes opp i feil med en gang de oppdages. Dessverre har vi nok av historier om at politiet på viktige punkter svikter, og at de som prøver å gi beskjed blir hysjet på.

Derfor har det over tid vært et ønske fra Politiets Fellesforbund at det skal opprettes et nasjonalt varslingsombud. En stund så det ut til at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skulle levere på det.

- Nå har jeg sørget for at det skal opprettes et nasjonalt varslingsombud for politiet. Det må være et uavhengig organ eller ombud som alle har tillit til, sa hun til Stortinget i mai.

Nå viser kalenderen desember og ingen ombud er i sikte. Mehl la nemlig fram en løsning som ble mottatt så dårlig av de ansatte i politiet at hun måtte trekke det tilbake.

I stedet for et mektig og selvstendig ombud, endte det med et forslag om å legge et kontor under bedriftshelsetjenesten i Politidirektoratet. Snakk om å få bukken til å passe havresekken.

I tillegg skulle ikke ombudet ha noen rolle i undersøkelsen av et varsel. Politiets Fellesforbund steilte. «Jeg vil ikke kalle det et ombud engang» sa nestlederen i fagforeningen. Mehl ble anklaget for løftebrudd.

Historien viser dessverre at vi trenger en mye bedre ivaretakelse av varslere i politiet.

I 2015 gikk Stiftelsen Fritt Ords Pris til politibetjenten Robin Schaefer for hans varsling om Monika-saken i Hordaland politidistrikt. Drapet på åtte år gamle Monika ble i utgangspunktet henlagt som et selvmord, men Schaefer varslet internt om mangelfull etterforskning.

Han ble ikke behandlet godt. I 2016 mottok han 200 000 kroner i oppreisning fra staten for belastningen varslingen påførte ham

Hadde det ikke vært for varsleren Robin Schaefer, så hadde det mest sannsynlig gått en drapsmann fri ennå. Det viser hvor avgjørende det er å ha gode rutiner for varsling og oppfølging. Hvis ikke kan det begås grove feil.

Det er vanskelig å forstå hvorfor Mehl først lover en ting og deretter ikke leverer på det, eller hvorfor det skal ta så lang tid å sikre bedre forhold for varslere i politiet. Det haster nemlig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer