KOMMENTARER

Ukraina og Israel

Dette var ikke bare fredsmegling

Israelerne prøver å komme i en meklerrolle i krigen mellom Russland og Ukraina. Men dette dreier seg ikke bare om fredsmekling.

PÅ TALEFOT: Lørdag møttes Israels statsminister Naftali Bennett og Russlands president Vladimir Putin i Moskva uten at det ble offentliggjort noe bilde av de to etterpå. Dette bildet er fra Sotsji der de to hadde samtaler i oktober i fjor. Arkivfoto: Sputnik/AFP/NTB Scanpix
PÅ TALEFOT: Lørdag møttes Israels statsminister Naftali Bennett og Russlands president Vladimir Putin i Moskva uten at det ble offentliggjort noe bilde av de to etterpå. Dette bildet er fra Sotsji der de to hadde samtaler i oktober i fjor. Arkivfoto: Sputnik/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det vakte oppsikt da Israels statsminister Naftali Bennett sist lørdag dro til Moskva for å møte Vladimir Putin. At Bennett som praktiserende jøde gjorde dette på selveste sabbaten, viser hvor viktig den israelske regjeringen så på denne saken.

Bennett dro videre til Tyskland der han møtte forbundskansler Olaf Scholz, og han har seinere hatt flere telefonsamtaler med Frankrikes president Emmanuel Macron, president Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy. Zelenskiy har jødiske foreldre, men har ikke framhevet etnisiteten sin, i et land der antisemittismen historisk har dype røtter. En undersøkelse som den amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL) gjennomførte i 2019, viste at 46 prosent av Ukrainas befolkning hadde det som ble kalt antisemittiske holdninger. I Polen var tallet 45 prosent , mens det var 15 i Norge. Nå skal det ikke så mye til være antisemitt ifølge ADLs kriterier, men tallene sier likevel sitt.

Onsdag var Israels president Isaac Herzog på besøk hos Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Forholdet mellom disse to landene har vært turbulent i flere år. Begge ønsker å spille en meklerrolle i Ukrania-krigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer