KOMMENTARER

Statsbudsjettet 2023

Dette vet vi

Det er enighet mellom regjeringspartiene og budsjettpartner SV. Her er det vi vet.

BUDSJETTKAMERATENE: Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) fra regjeringspartiene som møter til forhandlinger om neste års statsbudsjett. Foto: Terje Bendiksby / NTB
BUDSJETTKAMERATENE: Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) fra regjeringspartiene som møter til forhandlinger om neste års statsbudsjett. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Regjeringspartiene og SV har kranglet om millioner og milliarder de siste ukene, og har vært langt på overtid i budsjettforhandlingene. Stortinget skal nemlig debattere budsjettet allerede på torsdag og finanskomiteen har allerede avgitt sin innstilling – uten en enighet fra budsjettpartnerne.

Forhandlingene om neste års statsbudsjett imidlertid nå sluttført. SVs forhandlingsleder, Torgeir Knag Fylkesnes, vil anbefale partiets stortingsgruppe å stemme for enigheten som foreløpig ikke er offentlig.

Dagbladet kan likevel allerede nå erfare en rekke av SVs største budsjettgjennomslag.

Kilder tett på budsjettforhandlingene kan opplyse om følgende:

 • SV får satt en stopper for oljeleting i nye områder ut hele stortingsperioden. Det betyr at det ikke skal gjennomføres såkalte konsesjonsrunder før etter stortingsvalget i 2025.
 • SV har fått gjennomslag for å legge fram en tiltakspakke mot fattigdom. SV vil i sitt alternative budsjett øke ytelsene for studenter, minstepensjonister og uføretrygdede i tillegg til å øke barnetrygden. Dagbladet erfarer at pakken skal rette seg mot «de som trenger det mest», og altså ikke det brede lag i befolkningen.
 • Bistandsbudsjettet øker noe, men sannsynligvis under en milliard, og dermed ikke i nærheten av nok til å oppfylle 1-prosentmålet for bistand.
 • Utbyttet fra Statkraft øker med 4,3 milliarder kroner. VG omtalte saken først.
 • Formuesskatten og utbytteskatten økes ikke.
 • Oljepengebruken holdes uendret.

Det er ventet at SV i tillegg vil få gjennomslag for å øke andre skatter og avgifter.

Partiet vil ifølge sitt eget alternative budsjett øke klimaavgiftene kraftig, både for å få ned utslippene og skaffe staten større inntekter.

Med det ligger det an til at SV har fått betydelige gjennomslag på sine tre prioriterte områder: velferd, klima og bistand. Om helheten er bra nok for SV-velgerne er for tidlig å si. Til det er det fortsatt for mye som er uavklart.

Her er andre saker fra SVs alternative budsjett som har vært forhandlet om, og som kan sette spor i budsjettenigheten:

 • Øke CO₂-avgiften med 50 prosent i tillegg til å øke veibruksavgiften på diesel og bensin.
 • Kutte i forurensende motorveiprosjekter.
 • Innføre en omstillingsavgift og et høyprisbidrag på olje og gass.
 • Innføre gratis halvdagsplass for SFO på 2. trinn.
 • Øke antall kvoteflyktninger fra 2000 til 5000.
 • Øke inntektsskatten for høytlønnede.

SVs har hatt en mektig forhandlingsposisjon denne høsten. Partiet er gode på å lukte stemningen i folket for tida, og har tatt innpå de to regjeringspartiene på meningsmålingene. Det gjør dem vanskeligere å si nei til enn tidligere.

Hele budsjettenigheten er ventet offentliggjort på en pressekonferanse i kveld.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

 • Kronikk: 5000 tegn
 • Hovedinnlegg: 3600 tegn
 • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer