DEBATT

Avspenning

«Dialog» for døve ører

Den viktigste utfordringen for Norge de neste åra, kan bli valget mellom fortsatt lavspenning eller å framstå som et bruhode for amerikanske interesser i nordområdene og Arktis.

ARKTIS I ENDRING: USA, Storbritannia, Russland og Kina erkjenner at endringene i Arktis vil skape konflikter, men i Norge har vi verken en nasjonal debatt eller en virkelig dialog med Russland, skriver kronikkforfatterne. Her er president Vladimir Putin under en militærøvelse i september. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB
ARKTIS I ENDRING: USA, Storbritannia, Russland og Kina erkjenner at endringene i Arktis vil skape konflikter, men i Norge har vi verken en nasjonal debatt eller en virkelig dialog med Russland, skriver kronikkforfatterne. Her er president Vladimir Putin under en militærøvelse i september. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, rettet for noen dager siden sterk kritikk mot norsk politikk i nordområdene. Amerikanske ubåter med atomvåpen ankommer norske havner, marinesoldater trener og oppholder seg mer eller mindre permanent i Norge, store NATO-øvelser avholdes provoserende nært den russiske grensen og Russland er utpekt som fienden. Sanksjonene fortsetter og det full stans i tidligere militære kontakter mellom Norge og Russland.

Kritikken utdyper innholdet i en pressemelding fra den russiske ambassaden i Oslo noen dager tidligere.

Statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet besvarer kritikken med at Moskva er godt kjent med norske standpunkter. Norge etterstreber et godt naboforhold til Russland. Utenriks- og Forsvarsministeren har tidligere understreket det samme. Den norske utenriksministeren har møtt sin russiske kollega fire ganger i løpet av året, og ser det som et uttrykk for gode nabostat forbindelser.

De offisielle norske erklæringene bidrar likevel ikke til å tåkelegge at de bilateral forbindelsene mellom Norge og Russland er på et lavmål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer