KOMMENTARER

Migrantene ved EUs dør

Diktatoren kler av Europas sanne ansikt

En politisk provokasjon, og en humanitær katastrofe. Det er innholdet i krisa på grensa mellom Polen og Hviterussland.

DET FORGJETTEDE LAND: Migranter som vil inn i Polen møtes av piggtråd, batonger, og tåregass. Foto: AP / NTB
DET FORGJETTEDE LAND: Migranter som vil inn i Polen møtes av piggtråd, batonger, og tåregass. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De dør ved EUs dør. Det er overskriftene vi kan vente oss etter hvert som gradestokken kryper nedover mot minus 15 grader. Tidsskriftet Der Spiegel anslår at det er mellom 10- og 15 000 migranter som siden august har kommet til den hviterussiske hovedstaden Minsk. Her plasseres de på hoteller før de busses mot grensene til Polen, Litauen, eller Latvia, for å forsøke å presse seg gjennom grensa, og inn i EU.

SAMLES: Hundrevis av migranter har samlet seg på den hviterussiske siden av grensa, viser dette bildet utgitt av det polske forsvarsdepartementet. Foto: Handout via Reuters / NTB
SAMLES: Hundrevis av migranter har samlet seg på den hviterussiske siden av grensa, viser dette bildet utgitt av det polske forsvarsdepartementet. Foto: Handout via Reuters / NTB Vis mer

Ved grensegjerdet blir de aller fleste tvunget tilbake med makt og batonger, og inn igjen i Hviterussland. Der står hviterussiske vakter på den andre siden og tvinger dem tilbake i ingenmannsland. Migrantene er brikker i et helt spesielt kynisk og brutalt politisk spill. Fra Hviterussland er poenget å understreke at mennesker dør ved EUs dør. For EU - og ikke minst for de landene med grense til Hviterussland - er det et poeng å demonstrere at man ikke bøyer av for utpressing av Europas siste diktator, Akelsandr Lukasjenko.

KAOS: En stor mengde migranter har samlet seg ved grensegjerdet mellom Hviterussland og Polen nær den hvitrussiske byen Grodno. Stemningen er svært spent. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB Vis mer

Den siste uka har det vært spesielt hett ved den polske grensa. Og det er klart at det å jage tilbake migranter som har kommet inn på polsk territorium er brudd på internasjonal rett. Flyktningkonvensjonen gir mennesker som har kommet til et lands territorium automatisk rett til å søke om asyl. Men det ser både Polen og EU suverent bort fra, fordi det også for EU er viktigere prinsipper å forsvare. Ved siden av å demonstrere at man ikke gir etter for Lukasjenkos forsøk på utpressing, er det avgjørende å forsvare EUs yttergrense, fordi EU neppe vil takle en ny bølge med migranter, slik man måtte i 2015. Parolen er; ingen hull i Festung Europa. EU finansierer nå permanente murer mot Hviterussland i både Polen og Litauen.

Minst ti mennesker skal være døde i grenselandet mellom Polen og Hviterussland. Og det skal være noen få som har klart å komme til Tyskland og andre land, og møtt menneskesmuglere, lokale hjelpere, eller slektninger som har kommet til Polen, og som har klart å spore opp «sine» ved hjelp av mobiltelefoner. Men de aller fleste tvinges til retrett, og må enten fortsette å være i skogen, eller klarer å ta seg tilbake igjen til Minsk.

Grenselandet mellom Polen og Hviterussland er Europas trolig best bevarte urskog. For litt mer enn 50 år siden så gikk Sovjetunionens leder Leonid Brezjnev og den polske kommunistlederen Wladislaw Gomulka på jakt her, og lot seg avbilde med bjørn, hjort og villsvin som jakttrofeer, for å fortelle den løgnaktige historien om det broderlige forholdet mellom de to land. Nå er det mennesker det jaktes på i disse skogene, og forholdet mellom de katolske vest-slaverne og de ortodokse øst-slaverne har ikke blitt mer broderlig, samtidig som nye løgner blir til.

Den groveste løgnen er den hviterussiske, der fortellingen er at situasjonen på grensa viser EUs umenneskelighet. I virkeligheten er situasjonen skapt av Lukasjenko som en hevn for sanksjonene fra EU som landet er utsatt for etter at han i august i fjor forfalsket og stjal et valg. Så knuste han demonstrasjoner som på det meste samlet hundretusenvis av mennesker. Han tvang et passasjerfly på vei fra Hellas til Litauen til å lande i Minsk for å arrestere en opposisjonell, og har innført et terrorstyre som slår brutalt ned på all opposisjon. Som hevn for sanksjonene bruker han migranter, som han gir turistvisum, og hjelper med transport fra Minsk til grensa. Hensikten er å skade EU mest mulig.

Det klarer han. For EU bryter sine egne verdier og lovverk med å avvise mennesker som kommer for å søke asyl, og som har klart å passere grensa. EU er dermed eksplisitt tatt i den løgn som enhver dobbeltmoral innebærer. Det er også rapporter om sikkerhetsstyrker i Litauen og Kroatia som er paramilitære og opererer uten distinksjoner, og banker opp, og jager migranter, slik blant annet Der Spiegel har dokumentert.

Fortsatt strømmer det til oppsiktsvekkende mange fly fra Midtøsten til Minsk, med migranter som vil inn i EU. De er brikker i et kynisk spill startet av Lukasjenko, der EU til slutt kan bli stilt til ansvar for at titusener av mennesker kan stå i fare for å fryse i hjel i Europas best bevarte urskog. Er det Europas sanne ansikt? Eller urholdning?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer