DEBATT

Dikter opp nye argumenter

At folk i Norge bekymrer seg for høye strømpriser er ikke usolidarisk i seg selv. Å skyve krigen i Ukraina foran seg er på grensen til umoralsk.

Oslo 20220105. Sofie Marhaug (Rødt) under Stortingets spørretime i Stortinget i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20220105. Sofie Marhaug (Rødt) under Stortingets spørretime i Stortinget i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sofie Marhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Sofie Marhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

At folk i Norge bekymrer seg for høye strømpriser er ikke usolidarisk i seg selv. Sondre Hansmarks forsøk på å skyve krigen i Ukraina foran seg i forsvaret for uregulert markedsliberalisme, er en fordummende og på grensen til umoralsk manøver.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

Det er helt greit å være uenig om energipolitikk, men det er problematisk å dikte opp nye argumenter underveis. Særlig når det er den brutale krigen brukes som unnskyldning for å gjenta den samme, gamle tralten.

29. november diskuterte jeg høye strømpriser og regulering av strømmarkedet med Dagbladets kommentator på Dagsnytt Atten. Den gangen forsvarte han dagens markedsregime på vegne av den borgerlige tankesmien Civita. Selv argumentene var andre, var konklusjonen identisk: Vi bør ikke regulere strømmarkedet.

Jeg er selvsagt enig med Hansmark i at ukrainere i krig og på flukt fra krig har det mye verre enn folk flest i Norge. Det tror jeg faktisk de aller fleste i Norge er. Men premisset om at markedsregimet er ukrainernes redning henger ikke på greip. Om vi tapper magasinene tomme i sommer for at kraftbransjen skal tjene gode, kortsiktige penger, så hjelper ikke dette forsyningssikkerheten verken i Norge eller i Europa. Heller ikke prisregulering her hjemme behøver å stå i motsetning til prisregulering andre plasser. Jeg bejubler Frankrike for å innføre en slags makspris på strøm! Den truer verken nordmenn eller ukrainere. Makspris er et spørsmål om vi skal ha politisk styring eller om vi skal overlate prisen ene og alene til størrelsen på lommeboken.

På ett nivå profiterer til og med Norge på krigen. Det er neppe intensjonen, men slik fungerer markedet. Vi håver inn enorme summer på eksport av olje, gass og elektrisk kraft. Rødt er villig til å bruke mer av superprofitten fra norsk olje og gass som bistand til Ukraina, og har konkret foreslått å slette landets statsgjeld. Et annet alternativ kunne være å regulere prisen på olje og gass, og dermed selge billigere for å isolere Russland. Da må vi tørre å bryte med den strenge markedslogikken. Det tviler jeg på at Dagbladets kommentator er. Han synger gamle sanger om igjen. Hansmark forsvarer i alle fall de høye strømprisene helt uavhengig av om det er krig eller fred. Det markedsliberale refrenget er det samme i juli 2022 som i november 2021.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer