KOMMENTARER

Angrepet på Kongressen:

Direktesendt kuppforsøk

Dette er Trumps ettermæle. Han elsker opprørerne og takker dem for å storme Kongressen.

UFORSTÅELIG: Opprørerne begynte umiddelbart å gå mot Kongressen. Det er uforståelig at de lyktes i å storme den. Jeg har selv vært inne på Capitol Hill, og det var ikke enkelt å komme inn. Foto: NTB
UFORSTÅELIG: Opprørerne begynte umiddelbart å gå mot Kongressen. Det er uforståelig at de lyktes i å storme den. Jeg har selv vært inne på Capitol Hill, og det var ikke enkelt å komme inn. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alt man kunne frykte, men ikke tro på forhånd, skjer direkte på TV akkurat nå. Aldri før har godkjennelsen av et valgresultat blitt avbrutt av at voldelige demonstranter stormer Kongressen. Ingen har stormet bygningen siden britene i 1814. Men da president Donald Trump i dag ba tilhengerne gå til Capitol Hill, stormet de Kongressen og skapte uvirkelige og historiske scener. Dette er et forsøk på statskupp, i presidentens regi.

I skrivende stund er en kvinne fraktet blødende ut og behandles for skuddskader i brystet. Trumps mobb har ført representantene til tilfluktsrom og har inntatt både Senatet og den berømte kuppelen på parlamentet. De har brukt kjemisk stoff mot politiet. Opprørerne legger ut filmer og bilder av seg selv, blant annet på speaker Nancy Pelosis kontor i Representantenes hus. På pulten har de lagt en klar melding: Vi trekker oss ikke tilbake.

Dette er Trumps ansvar og presidentens ettermæle. Det likner en slags dommedag for det amerikanske demokratiet. Trump bruker den brente jords taktikk. Angrepet på parlamentet skjer etter direkte oppfordring fra president Trump.

Siden lenge før presidentvalget, har han spredd konspirasjonsteorier om valgjuks. Etter at han tapte, med sju millioner stemmer, har han brukt alle tenkelige og utenkelige metoder for å bestride resultatet. Han har mislyktes.

Så ba Trump tilhengerne komme til hovedstaden, på den avgjørende dagen da Kongressen skulle godkjenne valgresultatet. Han presset visepresidenten for at Mike Pence skulle nekte å gjennomføre sin seremonielle rolle. For noen timer siden talte Trump til tilhengerne noen hundre meter unna, gjentok sine grunnløse anklager om valgjuks og sa at han aldri ville gi seg. Vi vil aldri gi oss, sa han. Så ba Trump tilhengerne gå til Capitol Hill for å heie på de republikanerne som ville bestride valgresultatet – og ikke på de andre.

– Dere må vise styrke og må være sterke, sa presidenten.

Opprørerne begynte umiddelbart å gå mot Kongressen. Det er uforståelig at de lyktes i å storme den. Jeg har selv vært inne på Capitol Hill, og det var ikke enkelt å komme inn. Parlamentet har egen politistyrke og strenge sikkerhetsrutiner, i dag har de dessuten vært forberedt på store protester i forbindelse med det viktige møtet der. Før dagens møte ba ordføreren i Washington DC Nasjonalgarden om bistand. Under Black Lives Matter-demonstrasjonene var bygningen beskyttet av bevæpnede menn i rader på hvert trappetrinn.

Mike Pence avviste presidentens press, og sto sammen med majoritetsleder Mitch McConnell opp for konstitusjonen i det historiske møtet. Vanligvis er godkjennelsen av valgresultatet en formalitet, denne gang gjorde de mest Trump-lojale republikanerne selve møtet til et forsøk på kupp. Senator Ted Cruz sa at valgresultatet ikke kunne godkjennes, bare fordi så mange trodde at det var galt. Så sendte altså han som har spredd disse påstandene mobben sin og stoppet møtet.

Forsvarsdepartementet skal først ha avslått Pelosis bønn om bistand fra Nasjonalgarden, parlamentets politistyrke er overmannet. Til slutt godkjente likevel Trump forespørselen. Bare presidenten kan sette inn militæret i DC, siden det ikke er en egen stat.

Joe Biden har fortalt at han bestemte seg for å stille som presidentkandidat etter at Donald Trump omtalte de voldelige nazistene i Charlottesville-opprøret som «very fine people», «veldig bra folk». I kveld gikk Biden på TV og ba Trump gjøre det samme, for å be tilhengerne trekke seg tilbake. Det tok tid, men til slutt kom presidenten på TV. Han ba mobben gå hjem. Men han hyllet dem. Takket dem varmt. Og sa at «vi elsker dere». Og han gjentok løgnen om at han egentlig vant valget, med et jordskred.

Dette er ikke over ennå. Flere politifolk er såret. Hundrevis av opprørere omringer ennå Capitol. Parlamentarikerne sitter fremdeles gjemt eller evakuert, og det er uklart når de kan samles igjen for å godkjenne valgresultatet. Trump og hans tilhengere framstår oppildnet av dagens uro.

Heldigvis tar stadig flere republikanere avstand fra presidenten. Når møtet kan fortsette, vil de som har jattet med Trump og hans tilhengere forhåpentligvis snu og godkjenne valgresultatet.

Demokratiet er sårbart, og dette er et dypt alvorlig angrep på det. Men verdens eldste demokrati vil nok overleve også dette. Om nøyaktig to uker får supermakten en ny president. Det kan bli mer bråk før den tid. Men så vil Trumps ord få mindre gjennomslag.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer