KOMMENTARER

Angrepet på Kongressen:

Direktesendt kuppforsøk

Dette er Trumps ettermæle. Han elsker opprørerne og takker dem for å storme Kongressen.

UFORSTÅELIG: Opprørerne begynte umiddelbart å gå mot Kongressen. Det er uforståelig at de lyktes i å storme den. Jeg har selv vært inne på Capitol Hill, og det var ikke enkelt å komme inn. Foto: NTB
UFORSTÅELIG: Opprørerne begynte umiddelbart å gå mot Kongressen. Det er uforståelig at de lyktes i å storme den. Jeg har selv vært inne på Capitol Hill, og det var ikke enkelt å komme inn. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alt man kunne frykte, men ikke tro på forhånd, skjer direkte på TV akkurat nå. Aldri før har godkjennelsen av et valgresultat blitt avbrutt av at voldelige demonstranter stormer Kongressen. Ingen har stormet bygningen siden britene i 1814. Men da president Donald Trump i dag ba tilhengerne gå til Capitol Hill, stormet de Kongressen og skapte uvirkelige og historiske scener. Dette er et forsøk på statskupp, i presidentens regi.

I skrivende stund er en kvinne fraktet blødende ut og behandles for skuddskader i brystet. Trumps mobb har ført representantene til tilfluktsrom og har inntatt både Senatet og den berømte kuppelen på parlamentet. De har brukt kjemisk stoff mot politiet. Opprørerne legger ut filmer og bilder av seg selv, blant annet på speaker Nancy Pelosis kontor i Representantenes hus. På pulten har de lagt en klar melding: Vi trekker oss ikke tilbake.

Dette er Trumps ansvar og presidentens ettermæle. Det likner en slags dommedag for det amerikanske demokratiet. Trump bruker den brente jords taktikk. Angrepet på parlamentet skjer etter direkte oppfordring fra president Trump.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer