DEBATT

Jihadisme

Diskriminering forebygger ikke jihadisme

Anklagene mot islam Net for å gjøre ungdom til ekstreme jihadister har et ytterst spinkelt grunnlag.

DISKRIMINERING: - Det er svært uklokt av Oslo-politikere å tro at det de nå gjør forebygger at muslimske ungdommer ender opp i ekstreme og kanskje voldsbejaende posisjoner, skriver Lars Gule (bilde) og Hadi Strømmen Lile. Foto: Espen Røst / Dagbladet
DISKRIMINERING: - Det er svært uklokt av Oslo-politikere å tro at det de nå gjør forebygger at muslimske ungdommer ender opp i ekstreme og kanskje voldsbejaende posisjoner, skriver Lars Gule (bilde) og Hadi Strømmen Lile. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nylig har det blitt kjent at en stiftelse knyttet til Islam Net, har kjøpt et større bygg i Groruddalen. Til 60 millioner kroner, ifølge Filter Nyheter. Dette har ført til mange reaksjoner, og en rekke politikere fra Frp til Rødt vil stanse Islam Nets planlagte virksomhet for dette bygget.

I utgangspunktet skulle det etableres en moské og misjonssenter, noe Islam Net har samlet inn penger til gjennom mange år: «Vi vil se våre ungdommer leve balanserte liv hvor de gir Allah Hans rettigheter, og i tillegg oppnår suksess i dette livet. (…) For å oppnå dette ønsker vi å oppdra en generasjon med unge muslimer som vil påta seg rollen som tilkallere (sic.) til Allah. For å realisere denne visjonen er en av de viktigste milepælene å etablere en base som kan tilby alt som trengs for et komplett oppdragelsesprogram, samt undervise større klasser og ha konferanser for opp mot 1000 mennesker. Vi har i flere år samlet penger for å etablere Norges første dedikerte dawah-senter som nettopp vil jobbe målrettet for å realisere den ovennevnte visjonen».

De har samlet inn mye penger, men også endret målsettingene noe. De mener nå at det er mange nok moskeer i Oslo. Derfor vil de heller skape et senter med ulike fritidsaktiviteter og leksehjelp for ungdom. Selvsagt på et islamsk verdigrunnlag.

Nå slår imidlertid Oslo-politikerne på stortromma og advarer sterkt mot disse planene. Varaordfører Kamzy Gunaratnam «frykter at dette blir en «radikaliseringsmaskin» for unge muslimer». Rødt-politiker Eivor Evenrud sier at «Det er livsfarlig. Å lokke til seg ungdom med koselige aktiviteter som biljard og dataspill er en oppskrift på radikalisering». Og byrådsleder Raymond Johansen spør: «Hvordan i alle dager kan en slik organisasjon kunne ta over et bygg med en skytebane?»

Her gjelder det med andre ord å advare og redde Oslo fra et farlig trossamfunn som har skumle og skjulte hensikter. Mennesker med slike farlige ideer bør ikke få påvirke såkalte sårbare ungdommer.

Det er et paradoks at politikere beskylder Islam Net for krigsretorikk når de selv lirer av seg slike utsagn i offentligheten. Hvem er det som bidrar til å føre ungdom inn i ekstreme posisjoner (såkalt radikalisering), i hvilken retning og mot hvem? Anklagene mot Islam Net for å gjøre ungdom til ekstreme jihadister har et ytterst spinkelt grunnlag i de faktiske forhold. Det er neppe mer holdbart enn påstander om at Frp gjorde Anders Behring Breivik til voldsekstremist og terrorist fordi han var partimedlem en kort periode.

Religionsfriheten gir foreldre frihet til å oppdra sine barn slik de selv ønsker og i tråd med sin egen tro. Flertallet kan ikke begrense et trossamfunns aktiviteter fordi de har «feil» tro eller fordi de vil påvirke og oppdra unge mennesker i tråd med sin tro.

Islam Net er ingen ulovlig organisasjon, ei heller et registrert trossamfunn. Dette er en muslimsk organisasjon som henvender seg til ungdom. Det de tror og praktiserer ligger godt innenfor religionsfrihetens grenser. Det betyr ikke at vi må like det de tror og praktiserer. Tvert imot, vi kan og skal kritisere, men likevel er deres virksomhet noe vi må tolerere, ikke hindre eller forby.

Derfor er det forstemmende når politikere fra Frp til Rødt, inkludert byrådsleder Raymond Johansen, snakker om at dette må stoppes. Man vil bruke plan- og bygningslov, ha møte med justisministeren og så videre. Alt for å innskrenke religionsfriheten til en gruppering man misliker, men som ikke har gjort noe ulovlig. Dette er diskriminerende.

En svært viktig årsak til at ungdom sklir ut og kommer på kant med samfunnet på en slik måte at det er fare for at de vil gjennomføre politiske terrorhandlinger, er særlig det man opplever som urett – ikke minst urett mot muslimer rundt i verden. Dette provoserer og engasjerer.

I tillegg kommer faktorer som at man føler seg diskriminert, marginalisert og sviktet av samfunnet de lever i. Man begynner ikke å hate majoriteten uten grunn. Det er derfor svært uklokt av Oslo-politikere å tro at det de nå gjør forebygger at muslimske ungdommer ender opp i ekstreme og kanskje voldsbejaende posisjoner. Intoleranse og diskriminering er tvert om det som forsterker slike prosesser hos ungdom.

Intoleranse og diskriminering av muslimer er også et økende problem internasjonalt. Ifølge FNs spesialrapportør for religions- og trosfrihet har «Islamofobien […] nådd episke proporsjoner». Han oppfordrer stater til å gjøre mer for å bekjempe islamofobi. Våre politikere synes å gjøre det motsatte. I strid med egen handlingsplan mot muslimhat.

VERBALT GJENGOPPRØR: Det ble fullstendig kaos da flere tilhørere under saken mot Satudarah MCs Oslo-president koblet på mikrofonene sine. Video: Nedre Romerike tingrett. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det er trist at menneskerettighetene generelt, og religionsfriheten spesielt, er så lette å skusle bort når det handler om livssynsstandpunkter det er gode grunner til å mislike blant minoriteter. Men religions- og ytringsfriheten som rettigheter, handler om at vi begrenser makten og flertallets mulighet til å hindre og forby de av andres meninger, tro og ytringer flertallet blir sterkt provosert av. Det er da vi skal bruke argumenter mot det vi ikke liker. Det er ikke så mange år siden det var motsatt. Da det var de som forsvarte kvinnenes likestilling i trossamfunn, homofiles rettigheter, retten til abort og andre liberale verdier i religiøse sammenhenger, som ble forsøkt stoppet.

Det er forstemmende å se mangelen på vilje til et prinsipielt forsvar for andres rettigheter, når vi misliker det rettighetene blir brukt til.

Trosfrihet betyr ikke at alle skal tro innen rammen av det flertallet kan akseptere. Derfor virker det som om mange trenger å utvikle sin forståelse av hva menneskerettighetene krever av oss. For det er ikke lite, men menneskerettighetene – inkludert religions- og ytringsfrihet – er kjernen i det mange kaller norske verdier. Det er også derfor det er avgjørende at vi gjentar det som er en krevende øvelse i toleranse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer