KOMMENTARER

OBS! Sterke inntrykk

Disse babyene er i
livsfare

Tatt ut av kuvøsene på al-Shifa-sjukehuset i håp om å overleve. Israel har slått jernring. Få tør flykte.

KUVØSE: Barna på bildet hører hjemme i kuvøser, forteller Mads Gilbert. Foto: Privat
KUVØSE: Barna på bildet hører hjemme i kuvøser, forteller Mads Gilbert. Foto: Privat Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Lørdag ettermiddag fikk lege og kirurg Mads Gilbert dette bildet (over) fra en lege på det beleirede al-Shifa-sjukehuset i Gaza by. Meldingen til Gilbert, som oppholder seg i Egypts hovedstad Kairo, lød som følger:

«38 for tidlig fødte barn er flyttet til avdelingen for hjertekirurgi i åpne omgivelser. De er ikke lenger i kuvøser fordi oksygen-generatoren ble ødelagt i går kveld».

Israelske styrker angrep fredag kveld bygningen hvor to oksygen-konsentratorer sto plassert. Dermed forsvant oksygentilførselen til sjukehuset. Kirurg Erik Fosse, Mads Gilberts kollega i den norske humanitære organisasjonen NORWAC, forteller meg at han er overbevist om at israelerne visste hva de skjøt på.

Tre av de for tidlig fødte på al-Shifa-sjukehuset var allerede døde da de ble flyttet lørdag ettermiddag.

- De er ikke lenger i kuvøser fordi disse ikke lenger kan driftes. Kuvøsene mangler strøm, varme og fuktighet, og de mangler oksygen. Da må barna tas ut. Hvis ikke blir kuvøsene ei dødsfelle, sier Gilbert.

Barna er uansett i livsfare, forteller han.

Barna ligger på golvet i hjerteoperasjonstua, godt pakket inn i tepper og klær for å holde varmen, er beskjeden.

Stort mer visste ikke Gilbert lørdag kveld. X-meldingen fra kirurg Marwan Abusada ved al-Shifa-hospitalet var en av de få rapportene som kom ut fra sjukehuset i løpet av dagen. Gilbert, som sammen med Erik Fosse har reist til Gaza for å gi medisinsk assistanse til palestinerne hver gang området har vært under angrep fra israelerne, har jobbet sammen med Abusada i 16 år.

Denne gangen har ikke Fosse og Gilbert sluppet inn i Gaza. Det er det få som har gjort.

De to oksygen-konsentratorene på sykehuset er finansiert og tidligere driftet av NORWAC. Dette arbeidet ble påbegynt allerede på 1990-tallet.

Det pågår harde kamper rundt Shifa-sjukehuset. Den israelske hæren, IDF, hevder at Hamas har et underjordisk hovedkvarter under sjukehusområdet, noe som benektes på det sterkeste, både av medisinsk personell, utenlandske leger og internasjonale organisasjoner.

Det er minst 600 pasienter på al-Shifa-sjukehuset, og mange av disse er så hardt skadd at de under de rådende omstendigheter kan dø. Leger og sjukepleiere har i mange dager desperat bedt det internasjonale samfunnet om hjelp, men ingenting har skjedd. Sjukehustjenestene har i realiteten kollapset totalt.

Det mangler både strøm, vann, mat og medisiner.

Det skal også befinne seg om lag 14 000 sivile palestinere rundt dette området. Israelerne har tidligere sagt at pasientene må evakueres, men det er umulig. Mange er for dårlige til å bli flyttet, og uansett mangler det ambulanser.

De sivile tør heller ikke å flykte. Israelerne har lagt en jernring rundt sjukehuset. Ifølge flere som arbeider på sjukehuset, blant annet fra Leger uten grenser, er flere som har prøvd å rømme blitt skutt.

Noen få har klart å komme seg unna. De fleste ikke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer