DEBATT

Smiths venner

Dobbeltmoralsk av NRK

Jeg har aldri blitt begrenset fra å si min mening, verken hjemme eller i menigheten min. Men nå oppleves det som at NRK «Brennpunkt», en mektig samfunnsaktør, har forsøkt å stoppe min stemme.

SMITHS VENNER: Dessverre finnes det folk som har jobbet i årevis for å sette agenda om mitt trossamfunn, skriver innsenderen. Bilde fra Brunstad-senteret i Stokke, der lederen Kåre J. Smith taler på storskjerm. Foto : Berit Roald / NTB .
SMITHS VENNER: Dessverre finnes det folk som har jobbet i årevis for å sette agenda om mitt trossamfunn, skriver innsenderen. Bilde fra Brunstad-senteret i Stokke, der lederen Kåre J. Smith taler på storskjerm. Foto : Berit Roald / NTB . Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For noen dager siden ble jeg kontaktet av NRK «Brennpunkt» for intervju i forbindelse med programmet «Guds utvalde». Jeg spurte rett ut om det kommer fram i dokumentaren hva flesteparten av medlemmene mener om påstandene som framsettes. Det ble det tilsynelatende ikke plass til.

I høst ble jeg gjort oppmerksom på at «Brennpunkt» jobbet med en dokumentar om Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths venner, som jeg er medlem i. Sammen med 5000 andre voksne medlemmer fikk jeg tilsendt en anonym spørreundersøkelse fra BCC via verktøyet Questback, som videreformidlet påstandene fra NRK. Det var spørsmål om jeg opplever at jeg har ytringsfrihet, og om jeg føler jeg er utsatt for negativ sosial kontroll.

NRK hadde først sagt at de ville spørre oss medlemmer, og BCC inviterte dem til å gjøre det under årets påskestevne. Men så får vi medlemmer oppgitt gjennom BCC sine nettsider at NRK lot være å gjøre dette. De ville ikke høre vår mening likevel. De skulle bruke en medlemsundersøkelse utført av BCC i 2019.

NRK «Brennpunkt» viser så vidt til spørreundersøkelsen i dokumentaren. Det må tas høyde for at resultatene kan tolkes som frustrasjon over «Brennpunkt»s tilnærming til vårt trossamfunn, når NRK ikke ville gjennomføre undersøkelsen selv.

SORTERT BORT: Når vi som har synspunkter som passer dårlig inn, blir sortert bort, da får vi et usunt debattklima. Jeg synes det blir dobbeltmoralsk av NRK, å forsøke å dokumentere mangel på ytringsfrihet i kristne fellesskap med en slik holdning, skriver Emilie Sandersen Damnjanovic. Foto: Privat
SORTERT BORT: Når vi som har synspunkter som passer dårlig inn, blir sortert bort, da får vi et usunt debattklima. Jeg synes det blir dobbeltmoralsk av NRK, å forsøke å dokumentere mangel på ytringsfrihet i kristne fellesskap med en slik holdning, skriver Emilie Sandersen Damnjanovic. Foto: Privat Vis mer

Samtidig velger NRK å undergrave min lille stemmes troverdighet når de lar en anonym kilde blandes sammen med en ti år gammel opplevelse og rasere våre svar i programmet. Neste gang NRK har bestemt seg for hvordan medlemmer i en menighet har det eller ikke, så vil jeg anbefale å ta av skylappene.

Jeg har aldri i hele mitt liv blitt begrenset fra å si min mening, verken hjemme eller i menigheten min. Men nå oppleves det som at NRK «Brennpunkt», en mektig samfunnsaktør, har forsøkt å stoppe min stemme.

Kadra Yusuf skriver om en liknende opplevelse i sitt innlegg i Aftenposten 26. oktober. Hennes invitasjon til å delta i et dialogforum for et kvinneseminar i Østfold ble trukket. Dette kalles for no-platforming.

Når vi som har upopulære meninger, eller har synspunkter som passer dårlig, blir sortert bort, da får vi et usunt debattklima. Dette er følelsen jeg sitter igjen med etter å ha sett det NRK «Brennpunkt» nå har publisert.

Dessverre så finnes det folk som har jobbet i årevis for å sette agenda om mitt trossamfunn. En påvirkningsoperasjon utført av PSY-group, som BCC mener det finnes bevis for. Adam Entous og Ronan Farrow omtaler også dette i 2019, i sin artikkel «Private Mossad for Hire» i The New Yorker. Dette velger NRK å bagatellisere i dokumentaren. Hvis de ikke hadde valgt å kjøpe deres vinkel først, så hadde de kanskje møtt noen av oss som representerer flertallet, før det var for seint.

Jeg ble så opprørt over å få min ytringsfrihet begrenset, at jeg sendte mail til redaksjonen i NRK «Brennpunkt» og sa hva jeg mente.

Da ble jeg re-invitert. Helt på tampen, i bunnen av en artikkel tilknyttet dokumentaren kunne jeg få mulighet til å si min mening om BCC.

Dette ble jo et stort paradoks. Jeg lurer på om det i det hele tatt er vanlig å spørre folk om de er utsatt for negativ sosial kontroll på en arbeidsplass eller i en sportsklubb? Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) presenterer i sin årsrapport fra 2019, at de fikk rapportert 669 saker om negativ sosial kontroll, tvangsekteskap osv. 12 av disse sakene handlet om negativ sosial kontroll i kristne miljøer.

Dette er ikke et utbredt problem, men man kan alltid finne noen som kan bekrefte den historien man leter etter. Men når NRK kommer for å lete etter sosial kontroll i mitt trossamfunn, så synes jeg at det er en merkelig og respektløs oppførsel, for de tusenvis av barn, unge og voksne som ikke kjenner seg igjen i dette.

NRK hadde altså ikke plass til meg i dokumentaren. Jeg synes det blir dobbeltmoralsk og sneversynt, å forsøke å dokumentere mangel på ytringsfrihet i kristne fellesskap med en slik holdning. Jeg håper ikke at no-platforming er en økende tendens her i landet.

Slik svarer NRK «Brennpunkt»:

Emilie S. Damnjanovic fikk lese gjennom sitatene og formuleringene rundt sitatene og godkjente alt til artikkelen om sosial kontroll og ytringsfrihet i BCC på forhånd. Ettersom hun også er den enkeltpersonen som kommer mest til orde i artikkelen, overrasker det meg at hun er misfornøyd med intervjuet vi gjorde med henne.

«Brennpunkt» håpet i det lengste at ledelsen i BCC ville stille til intervju i dokumentarserien «Guds utvalde». Helt på tampen trakk de seg. Da kom det inn en rekke henvendelser fra medlemmer til redaksjonen. En av dem var Damnjanovic. Dokumentaren var da ferdig produsert. Vi spurte derfor henne om hun kunne tenke seg å stille til intervju til den nevnte artikkelen, noe hun sa ja til.

Når det gjelder forståelsen av vår kontakt med BCC angående en spørreundersøkelse, må hun ha misforstått. Vi har aldri bedt BCC gjennomføre en undersøkelse for oss. Vi har fått presentert en undersøkelse fra 2019, som vi har sitert i dokumentaren. Deretter har BCC-ledelsen på egen hånd gjennomført en ny spørreundersøkelse, der de stiller noen av spørsmålene til medlemmene sine som ledelsen selv ikke ønsket å svare på. Denne har vi for øvrig sitert bredt i artikkelen Damnjanovic lot seg intervjue i.

Cecilie Ellingsen, prosjektleder for «Brennpunkt: Guds utvalde»

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer