Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Død av oksygenmangel

Han overlevde mye, unntatt norsk politi. Han reddet mange, unntatt seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HISTORIEN OM DEN

norsk-polske menneskerettighetsarbeideren Tomasz Wackos (44) dødsfall er tragisk, uansett hvem som har skylda: politiet, ham selv eller verden der ute. Familiefaren Wacko var aktiv i solidaritetsbevegelsen i Polen på 1980-tallet, men flyktet til Norge i 1989 etter gjentatte arrester. Han jobbet for Den norske Helsingforskomiteen, og var oppslukt i sitt engasjement for undertrykte tsjetsjenere. Så langt opplysninger kjent fra avisa.

MINDRE KJENT ER

historien om Wackos liv før han, kona og de to små barna flyttet til Norge. Den finner du i en skjønnlitterær forfatters reiseskildring som utkom bare noen uker før Wacko døde: Aage Borchgrevinks «Eurostories. Reiser i Øst-Europa».

I BOKA ER TOMEK,

som han ble kalt blant venner, forfatterens viktigste følgesvenn. Flere kapitler handler om Tomek: huset i Hviterussland der moren vokste opp, storfamiliens skjebne under krigen, tida i arresten, flukten til Norge. Tomek ble arrestert første gang 14. desember 1981. Han var 23 år gammel og student ved historisk institutt i Wroclaw. «Jeg giftet meg i fengselet,» sier Tomek i boka, «Fengselsoppholdet preget livet mitt».

FORFATTEREN TREKKER OPP

de store linjene når han gjenforteller Tomeks skjebne, men det er de små detaljene som gjør størst inntrykk å lese i dag: «Suset fra bilen blir avbrutt av snorkelyder fra Tomek. Det slår meg at besøket i Grodno beskriver en slags bue i livet hans, eller i hvert fall i familiens liv. Lonek, onkelen hans, drev motstandsarbeid her inntil han måtte flykte, nå er Tomek tilbake for å ta opp der onkelen slapp. Det er bare noen små forskjeller: Våpnene er byttet ut med pc og stresskoffert, militær patriotisme med sivilt engasjement.»

Natt til tirdag 3. juni rykket politiet ut til huset på Mysen. «Jeg har aldri sett ham slik,» sier den nitten år gamle datteren, som mener politiets opptreden brakte fram minner fra tida i Polen. Hun ringte og ba om hjelp fra de samme politihendene som den foreløpige obduksjonsrapporten fastslår tok livet av Tomek.

TOMASZ WACKOS POLSKE

hjemby Wroclaw, som historikeren Norman Davies nylig skrev en internasjonal bestselger om («Microcosm»), nominerte i vår ti internasjonale bybarn som særlig utmerkede ambassadører for byen. Blant andre Norman Davies. Og Tomasz Wacko.

Den norske statsborgeren

var en ruvende størrelse i europeisk menneskerettighetsarbeid. Han døde av oksygenmangel, «forårsaket av trykk mot halspulsåra», på et sykehus i Moss.

Denne bitre kontrasten bidrar nok til at politiets etterforskningsorgan, Sefo, jobber seg ekstra svette i sommer.