KOMMENTARER

Fotball-VM:

Døden i Qatar

Betalte skuespillere som fotballfans og tusenvis av døde migrantarbeidere. Fotball-VM i Qatar er en skam for verdens største idrett.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Rett før avspark for fotball-VM i den islamistiske og autoritære staten Qatar, har tusenvis av tvilsomme fotballsupportere tatt til gatene drapert i de store fotballnasjoners flagg og fotballdrakter.

Heia Brasil, England og Argentina! Neymar, Kane og Messi!

De hoier, danser og forsøker så godt de kan å gi inntrykk av en ordentlig fotballfest i det mest absurde mesterskapet i historien. Uttrykket «å danse på graven» har sjelden vært mer treffende.

STOPPES: Journalister fra danske TV2 fikk et ublidt møte med sikkerhetsvakter i Qatar da de var direkte fra Doha. VIDEO: TV2 Danmark Vis mer

Tusenvis av migrantarbeidere har nemlig mistet livet i åra mellom den lille golfstaten på høyst korrupt vis fikk tildelt verdensmesterskapet i 2010 og fram til nå. Anslagene varierer fra 6500 og helt opp til 15 000 døde. Mange av dem har arbeidet i prosjekter som henger sammen med mesterskapet.

Det som gjør den såkalte fotballfesten enda mer absurd, er at det er høyst tvilsomt om de skrålende supporterne som det florerer videoer av på sosiale medier er «ekte». Anklagene hagler om at dette er betalte skuespillere som bare skal gi inntrykk av en fotballfest i fraværet av en genuin en.

Anklagene gir fullstendig mening, selv om de har vært vanskelig å bekrefte. Entusiasmen rundt dette verdensmesterskapet er lunken blant store deler av fotballsupportere. En ørken i Midtøsten er ikke noe naturlig reisemål for folk flest, og diskusjonen om boikott har allerede pågått i flere år – med stadig større styrke jo nærmere den første VM-kampen blåses i gang.

Sufflør og oppdragsgiver for skuespillerne vil i så fall være regimet i Qatar. Landet styres av en eneveldig emir som har arvet sin posisjon. Det er selvsagt ikke tillatt med politiske partier, og det er få friheter og rettigheter å nyte der. Qatar har gjort seg skyldig i en bråte med menneskerettighetsbrudd og en forferdelig behandling av de mange migrantarbeiderne som virker i landet.

«En skikkelig bandittstat» tenker nok mange. «Et perfekt valg som vertsnasjon for fotball-VM» tenkte de gjennomkorrupte gubbene i FIFA da landet fikk tildelingen i 2010.

Tildelingen av dette verdensmesterskapet burde aldri ha skjedd, for det er ingenting ved det som gir mening. I hvert fall rent sportslig sett.

Qatar har ikke akkurat en lang og stolt fotballtradisjon. Hele mesterskapet måtte flyttes fra sommerferien til november og desember for å unngå de mest ekstreme temperaturene, og det har ført til at de nasjonale seriemesterskapene har blitt forskjøvet. Noen har åpenbart syntes det har vært veldig, veldig viktig å tildele Qatar fotball-VM.

Den tidligere FIFA-presidenten Sepp Blatter har kalt tildelingen for en tabbe. Han var øverste sjef for fotballforbundet da Qatar fikk tildelingen. Den gang danket det lille landet ut de andre kandidatene USA, Sør-Korea, Australia og Japan.

Ting kan tyde på at Qatar fikk VM ikke på tross for at det er et absolutt monarki, men på grunn av det. En tidligere generalsekretær i FIFA uttalte i 2013 at «mindre demokrati er av og til bedre når du skal organisere et verdensmesterskap», og fortsatte: «Når du har en veldig sterk statsleder som kan bestemme, slik som Putin kan gjøre i 2018, så blir det enklere for oss som organiserer enn det ville vært i land som Tyskland, der du må forhandle på forskjellige nivå».

I 2018 fikk Russland tildelt VM som det eneste autoritære landet blant flere demokratiske kandidater.

Boikott burde være det eneste riktige moralske valget, men så er vi heller ikke perfekte mennesker. Jeg tror de fleste fotballsupportere kommer i én av tre varianter denne vinteren:

  • Du insisterer på å se VM fordi fotball er en fantastisk sport. Om du ser eller ikke, har mest sannsynlig ingen betydning for det gjennomkorrupte FIFA og menneskerettighetssituasjonen i Qatar.
  • De grove menneskerettighetsbruddene og elendige arbeidsvilkårene i Qatar gir deg rett og slett ikke lyst til å se på. Det tar bort hele gleden ved mesterskapet.
  • Du skjønner at det riktige valget er å ikke se, men du er ikke sterk nok til å klare det.

Jeg tror jeg tilhører siste gruppe. Jeg skal prøve å la være, men jeg er ikke sikker på om jeg klarer å stå løpet ut.

Hva gjør jeg for eksempel dersom Lionel Messi og det argentinske landslaget klarer å ta seg helt til finalen, og med det få en mulighet til å gi Messi hans første VM-trofé? Er det i det hele tatt mulig å la være å skru på TV-en?

Jeg får trøste meg med at jeg kommer til å føle meg uvel uansett. Det er uansett en dårlig idé å forveksle lyst med moralsk grønt lys. Jeg skjønner at mange har lyst til å se fotball-VM, men det blir for dumt å gjøre det til noe helt uproblematisk.

Det blir å la Qatar vinne på walkover. Ikke i selve mesterskapet, selvsagt. Der kommer de til å ryke tidlig ut.

Hva så med fotballspillerne? Kan ikke de få til en endring?

Vel, så langt har veldig få lagt ned en ordentlig innsats for å få det til. De fleste fotballspillere er tause om det. Erling Braut Haaland – som for tida er verdens desidert største fotballstjerne – holder godt kjeft om forholdene i Qatar. Eierne i hans egen klubb, fra De forente arabiske emirater, ville vel ikke likt så godt om han påpekte de forferdelige forholdene der.

Frankrikes målvakt og kaptein, Hugo Lloris, uttalte nylig at han ikke ville bære kapteinsbind med Pride-flagg på under mesterskapet. Grunnen? Når det kommer fremmede folk til Frankrike forventer han at de følger de lokale skikkene og normene der. Da må han gjøre det samme i Qatar.

Fotballspillere er nok bare som folk flest. Gleden av å spille i VM trumfer det meste annet, og for meg selv håper jeg å være så prinsippfast at jeg klarer å la være å skru på TV-en.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer