DEBATT

Iran

Dødsdømt svensk-iraner må løslates

Vi krever at ansvarlige myndigheter i Iran trekker tilbake dødsdommen og umiddelbart frigir Djalali slik at han kan gjenforenes med sin familie og gjenoppta sitt arbeid innen katastrofemedisin for å redde liv.

ET OVERGREP: Behandlingen av Djalali og hans familie er et direkte angrep på enkeltmennesket, på grunnleggende demokratiske verdier og på den akademiske friheten, skriver innsenderne. Foto: Dirk Waem / AFP / NTB
ET OVERGREP: Behandlingen av Djalali og hans familie er et direkte angrep på enkeltmennesket, på grunnleggende demokratiske verdier og på den akademiske friheten, skriver innsenderne. Foto: Dirk Waem / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne uken markerer vi fred, demokrati og menneskerettigheter med utdeling av Nobels fredspris og Oslo Peace Days som høydepunkt. Vi oppfordrer den iranske ambassadøren til Norge og den norske regjeringen til å bruke anledningen til å gjøre alt i sin makt til å sikre human behandling og frigivelse av den dødsdømte svensk/iranske katastrofemedisineren Ahmadreza Djalali.

Djalali flyttet med sin familie til Sverige i 2009. Han tok en doktorgrad ved Karolinska Institutet i 2012 og er svensk statsborger. Han ble arrestert under en tjenestereise i Iran i 2016 og anklaget for blant annet spionasje. Et år senere ble han dømt til døden av Irans Revolusjonsdomstol. Han har siden vært fengslet under svært tøffe forhold, og hans fysiske og mentale helse sies å være sterkt redusert.

24. november rapporterte organisasjonen Scholars At Risk at Djalali var plassert i isolat og at fullbyrdelsen av dommen er nært forestående. Situasjonen har vakt betydelig oppmerksomhet internasjonalt. Det resulterende presset fra nobelprisvinnere, statsledere og akademikere verden over, ser ut til å ha gitt resultater, i alle fall midlertidig. Fullbyrdelsen er i det minste utsatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer