KOMMENTARER

Trump siktet

Dommedag i USA

USA er i høyspenn etter en siktelse som mange frykter kan rive landet i filler.

APOKALYPSE NÅ: Donald Trump har de siste par ukene vært enda mørkere og mer apokalyptisk i intervjuer og på «Truth Social». Etter siktelsen torsdag i New York, har han skrudd opp retorikken enda noen hakk. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
APOKALYPSE NÅ: Donald Trump har de siste par ukene vært enda mørkere og mer apokalyptisk i intervjuer og på «Truth Social». Etter siktelsen torsdag i New York, har han skrudd opp retorikken enda noen hakk. Foto: Jonathan Ernst / Reuters Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter Watergate-skandalen gikk den sittende presidenten, Richard Nixon, av i skam i 1974 og vil for alltid bli husket som en skurk. Men Nixon ble aldri stilt for riksrett. Man var redd det ville splitte USA i overskuelig framtid. I stedet ble Nixon benådet, steg ombord i Air Force One og reiste hjem til California for å bygge sitt presidentbibliotek.

Skaden er allerede skjedd under Donald Trump. USA er dypt splittet etter syv år med politisk borgerkrig, granskninger og etterforskninger av tidenes mest omstridte president. Det kan knapt bli verre.

Siktelsen fra New York kom likevel som et sjokk. Nå har det faktisk skjedd det mange var forberedt på, men få kunne ta inn over seg betydningen av. Ellers veltalende historikere klarer neste ikke si annet enn at dette er veldig, veldig historisk, og det er faktisk første gang i USAs snart 250 år lange historie at en sittende eller tidligere president er blitt tiltalt.

Hvordan vil USA og amerikanske velgere takle det?

Det ser mørkt ut. Donald Trump har allerede advart om at en siktelse vil bety «død og fordervelse» og bedt folk ta til gatene. Han har skreket nonstop om heksejakt siden han ble valgt, og de siste dagene har hans budskap på «Truth Social» vært rent apokalyptisk og truende. Et flertall av republikanske velgere er enige med ham i at den såkalte «Stormy Daniels»-saken er politisk motivert, men et like stort flertall tror han er skyldig uten at det synes å plage dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer