Dop og død i Las Vegas

Her er en historie Ari Behn aldri fikk fortalt deg fra Las Vegas. En ekte dekadent historie. Behns «dopdokumentar» fra Vegas blir bare en festlig sherry-aften på gamlehjem etter dette.

Og i motsetning til Behns selvfikserte, halvkonstruerte og Metropol-bestilte «dopflørt» er denne historien sann. Den er ikke fortalt av en forfatter, den ble i det hele tatt ikke fortalt av noen. Ingen ville. Alle holdt kjeft.

  • September 1999: Las Vegas-avisa Review-Journal, en avis like stor i opplag som den du leser nå, opplever i løpet av to dager noe som de 117 journalistene aldri kommer til å glemme. Ikke fordi det er et bra oppslag. Ikke fordi den mister opplag. Avisa mister i stedet to av sine mest respekterte seniormedarbeidere. De dør ikke «på post», på jakt etter nyheter eller av hjerteattakk på sine spaltiststoler i redaksjonen. De dør fordi de er, jeg tror Behn ville sagt det slik, dekadente.
  • Rafael Tammariello (48) ryker først. Han er en respektert spaltist gjennom en årrekke. Han er for liberalisering av narkotika, og mener at kampen mot narkotikaen har vært mislykket. «Kampen mot narkotika i USA har drevet folk inn i fornedrelse og gjort dem til kriminelle,» skriver han bare dager før han dør den 9. september. Han blir funnet av sin kone, på badet hjemme.

Dagen etter ringer redaktøren i avisa til featurejournalisten Kenneth James Evans (46). Redaktøren vil at han skal skrive nekrologen over Tammariello. Han har pennen som skal til. Men Evans har ikke nervene. Når nekrologen over Tammariello står på trykk dagen etter, skrevet av en annen journalist, er Evans også død. Han har skutt seg. Han rakk aldri å fullføre sin siste reportasjeserie: «De første 100: Portretter av menn og kvinner som formet Las Vegas.» Så blir det nok en nekrolog.

  • Flere uker seinere ringer en journalist fra en lokal tv-stasjon politiet for å sjekke: Tammariello døde av en overdose heroin. På badet fant politiet brukerutstyr og flere doser valium. Avisa hans skriver ingenting. De vil beskytte familien. Det blir ikke omtalt i amerikanske aviser. Bare fagbladet American Journalism Review skriver en lengre artikkel, et halvt år etter.

Og hvorfor døde Evans? Han delte ikke bare redaksjon med Tammariello. Begge led av depresjon og var rusmisbrukere. Sammen dro de flere ganger til Mexico for å kjøpe valium.

  • Ari Behns Vegas-reportasje ble sendt i sin helhet på Metropol-TV onsdag kveld.

Han fortalte ikke denne historien. Han fortalte heller ikke at Las Vegas er den nest verste staten når det gjelder selvmord i USA.

Behn kaller livet i byen dekadent. Det virker bare tragisk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.