DEBATT

Boligbygging

Dramatisk for førstegangskjøpere

Ferske tall viser at førstegangskjøperne har råd til under én prosent av boligene i Oslo.

BEHANDLINGSTIDEN ØKER: Kommunene har ansvaret for å planlegge og gjøre tomter byggeklare, men bruker stadig lengre tid på jobben. I Oslo har saksbehandlingstiden økt med 386 dager fra 2019 til 2020, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEHANDLINGSTIDEN ØKER: Kommunene har ansvaret for å planlegge og gjøre tomter byggeklare, men bruker stadig lengre tid på jobben. I Oslo har saksbehandlingstiden økt med 386 dager fra 2019 til 2020, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ferske tall fra NBBLs Førstehjemindeks viser at førstegangskjøperne har råd til under 1 prosent av boligene i Oslo. Andelen er gjennom to tiår blitt mindre og mindre i byer og pressområder i takt med den kraftige boligprisveksten. Årsaken er at det er flere personer som ønsker å kjøpe bolig, enn det er boliger til salgs.

Det er en grunnleggende ubalanse, og eneste løsningen som kan dempe boligprisveksten er å bygge vesentlig mer. Skal det skje, må alle med ansvar bidra ekstraordinært, og vi må hindre at partene stadig skylder på hverandre for manglende boligbygging.

I arbeidslivet samarbeider arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter ypperlig om spillereglene seg imellom. Det er ingen grunn til at boligbyggere, stat og kommune ikke kan gjøre det samme for en ekstraordinær innsats for økt boligbygging. Ingen av aktørene har alt ansvar for et velfungerende boligmarked alene. Løsningen kan være et forpliktende trepartssamarbeid for økt boligbygging.

Kommunene har ansvaret for å planlegge og gjøre tomter byggeklare, men bruker stadig lengre tid på jobben. I Oslo har saksbehandlingstiden økt med 386 dager fra 2019 til 2020. Hovedstaden er ikke alene. I Drammen, Fredrikstad, Tromsø og mange andre kommuner går utviklingen feil vei og sender boligprisene til himmels på grunn av mange års saksbehandling og manglende boligbygging. Det kan ikke bygges en eneste bolig i dette landet uten at kommunene planlegger og godkjenner dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer