DEBATT

Hastevaksinen

Dramatisk og tragisk

Det er dramatisk og tragisk å få en slik sykdom etter en vaksine som skulle holde deg frisk

SLITER: - Den dag i dag – elleve år etter vaksinen får Søvnforeningen inn historier om mennesker som har slitt siden 2009, skriver innsenderne. Bildet, fra 2009, viser at folk står i kø på Tøyensenteret for å vaksinere seg mot svineinfluensa. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SLITER: - Den dag i dag – elleve år etter vaksinen får Søvnforeningen inn historier om mennesker som har slitt siden 2009, skriver innsenderne. Bildet, fra 2009, viser at folk står i kø på Tøyensenteret for å vaksinere seg mot svineinfluensa. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Søvnforeningen er ikke vaksinemotstander, vaksine redder liv. Men noen ganger går det for fort i svingene, testingen er ikke bred nok, alvorlige bivirkninger blir ikke oppdaget. Takket være vaksine har vi i dag en friskere befolkning, med lengre levetid. Men testingen må være omfattende slik at vi får vite hvilke bivirkninger som kan oppstå.

Dagbladets artikkelserie viser at det ikke var tilfellet med Pandemrix i 2009 og Søvnforeningen erfarer at det er mange som ikke har fått den nødvendige helsehjelp etterpå.

Det skjedde i 2009 under svineinfluensaepidemien. 2,2 millioner nordmenn ble vaksinert. Noen ble alvorlige syke for resten av livet. I ettertid har det vist seg at pandemien den gangen ikke var så dødelig som man fryktet og at vaksinen som ble brukt – Pandemrix – ikke var testet bredt nok og ikke for barn. Daværende helsedirektør Bjørn Inge Larsen innrømmer til Dagbladet:

– Det var ikke noe klokt valg å vaksinere barn, Det burde vi gjort annerledes.

Dagbladets historier om Charlotte og Jens som begge fikk narkolepsi etter vaksinen, er bare to av de mange triste historiene i kjølvannet av epidemien i 2009. 261 kjente tilfeller er registrert med narkolepsi etter vaksine, eller annen årsak. Det er det offisielle tallet. Mange flere ble syke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer