KOMMENTARER

Japans tidligere statsminister er død

Drapet på en mann og en tanke

Shinzo Abe var etterkrigstidas store leder i Japan.

EN STOR MANN: Shinzo Abe var en av Japans store ledere. Fredag ble han drept. Foto: Reuters / Toru Hanai / TPX IMAGES OF THE DAY / NTB
EN STOR MANN: Shinzo Abe var en av Japans store ledere. Fredag ble han drept. Foto: Reuters / Toru Hanai / TPX IMAGES OF THE DAY / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Drapet på tidligere statsminister Shinzo Abe ryster Japan i sine grunnvoller. I et land som kaster sine ledere etter litt mer enn et år i gjennomsnitt, og praktisk talt aldri gjenvelger dem, styrte Abe i to perioder, den siste varte i åtte år. Og i et land der det praktisk talt ikke finnes private våpen – eller i moderne tid politiske attentater – ble Abe drept av skudd fra en hagle.

SKUDD: Videoer i sosiale medier skal vise angrepet på Japans tidligere statsminister Shinzo Abe (67). Video: Twitter. Vis mer

Shinzo Abe vil først og fremst bli husket som en utenrikspolitisk reformator. Med en bestefar som tidligere statsminister, og en far som tidligere utenriksminister, ble det liberaldemokratiske partiet – som har hatt makta i stort sett hele etterkrigstida – hans politiske hjem. Han trakk seg som statsminister i 2020, på grunn av sykdom, men fortsatte å trekke i viktige tråder, som folkevalgt, også etter det.

Abe utfordret det største dogmet i Japan i etterkrigstida, den pasifistiske grunnloven, som gjør det rike øyriket i øst til en avmilitarisert økonomisk stormakt, omringet av stadig mer aggressiv militarisme. Etter 2. verdenskrig, og USAs angrep på Hiroshima og Nagasaki med atomvåpen i 1945, var det stor konsensus om «aldri mer», og dermed demilitarisering.

Men med Kinas vekst, krav på kontroll over havområder i strid med internasjonal rett, og åpne aggresjon overfor Taiwan, må Japan åpne for egne militære styrker, mente Abe. Nord-Koreas militære trusler og uforutsigbarhet gjør det heller ikke enkelt å være en selvpålagt militær dverg. Heller ikke et stadig mer aggressivt Russland, som Japan har en uavklart grense med etter 2. verdenskrig, bidrar til nattesøvnen, mente Abe. Og der USA har vært Japans sikkerhetspolitiske anker i hele etterkrigstida, er heller ikke det lenger noen garantist for Japans sikkerhet.

Shinzo Abe drev valgkamp til valget til Overhuset på søndag for en kandidat fra sitt parti i byen Nara, vest i Japan, da han ble skutt. Statsminister Kishida Fumio avbrøt umiddelbart sin valgkamp da nyheten om attentatet mot Abe ble kjent fredag ettermiddag, japansk tid. Andre partier har også avbrutt sine valgkamper i respekt for etterkrigstidas trolig mest respekterte japanske leder.

Imens beskriver rapportene fra Japan en følelse av uvirkelighet i landet der pasifisme i mange år har vært opphøyet til et nærmest urokkelig dogme. En av landes ledende skribenter, Hirakawa Eri, har satt ord på tapet, da han skrev:

– Jeg har en følelse av krise, at fundamentet for vårt demokrati er rystet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer