DEBATT

Drapet som rystet verden - hva nå?

Lørdag er det 50 dager siden drapet på Mahsa Zhina Amini (22) i Iran. Protestene verden over viser hvor viktig kampen for jenter og kvinners rettigheter og likestilling er.

PROTEST: En kvinne holder en plakat med et bilde av iranske Mahsa Amini under en protestmarkering i Paris 29. oktober, til støtte for demonstrasjonene i Iran. Foto: Geoffrey van der Hasselt/AFP/NTB
PROTEST: En kvinne holder en plakat med et bilde av iranske Mahsa Amini under en protestmarkering i Paris 29. oktober, til støtte for demonstrasjonene i Iran. Foto: Geoffrey van der Hasselt/AFP/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

22-åringen døde i det såkalte moralpolitiets varetekt i Teheran 16. september 2022, etter at hun ble arrestert for angivelig å ha båret hijaben feil.

I tiden etterpå har det vært demonstrasjoner i landet. Mange har mistet livet i forbindelse med disse de siste ukene og mange er mindreårige. Det har også vært demonstrasjoner utenfor iranske ambassader i mange land og virale støttemarkeringer.

Jenter og unge kvinners rettigheter globalt er truet. I fjor var det en reduksjon i politiske rettigheter i 60 land, viser vår rapport som kom i oktober. Den viser at 1 av 3 jenter på verdensbasis holdes borte fra politikk, og at hver femte jente frykter vold og trusler dersom hun engasjerer seg.

Hele én av fem har personlig blitt frarådet fra å engasjere seg i politikk i frykt for voldelige reaksjoner.

Undersøkelsen er gjennomført i 29 land, og 29 000 jenter har sagt sin mening.

VIKTIG KAMP: Kari Helene Partapuoli er generalsekretær i Plan International Norge. Hun mener vi har en lang vei å gå før menn og kvinner er likestilt. Foto: Astrid Hexeberg/Plan International Norge
VIKTIG KAMP: Kari Helene Partapuoli er generalsekretær i Plan International Norge. Hun mener vi har en lang vei å gå før menn og kvinner er likestilt. Foto: Astrid Hexeberg/Plan International Norge Vis mer

Det er rystende at jenter risikerer vold og hets når de ytrer seg eller deltar i politikk for å fremme sine grunnleggende rettigheter. Vi er bekymret over at så mange jenter frarådes til å delta i politikk, og det er alvorlig at jenter og unge kvinners rettigheter globalt trues på grunn av manglende likestilling.

Jenter og kvinner er underrepresentert der politiske beslutninger fattes. Når temaer som er viktig for jenter og kvinner ikke når opp til maktens korridorer, er ikke jenter og kvinner med på å ta beslutninger som påvirker deres liv.

Afghanistan er et eksempel på hvor kritisk situasjonen for jenter og kvinner er når de fjernes fra samfunnets beslutningsfora. I 2020 var 27 prosent av representantene i det afghanske parlamentet kvinner. Nå er tallet null.

Min finsk-iranske kollega Baharak Bashmani som jobber for Plan International Finland, og blogger om Iran, skriver at protestene i Iran ikke bare handler om hijab, islam og religion, men at iranere protesterer mot regjeringen.

DØDE: 22 år gamle Mahsa Amini døde på sykehuset etter å ha blitt arrestert av Irans moralpoliti - det satt i gang massive protester mot regimet i landet. Kilder: The Washington Post, BBC, Al Jazeera & Haaretz. Video: AP & NTB. Reporter: Magnus Paus Vis mer

De kjemper for demokrati, for kroppslig autonomi og for grunnleggende menneskerettigheter. Det handler om kvinners rett til å sykle, synge offentlig, skille seg, ha omsorgen for barna sine og retten til å velge hvordan de skal kle seg.

Det handler om å stoppe urettmessig og brutal fengsling, tortur, voldtekt og henrettelse av alle som våger å si noe mot regjeringen.

FN har sterkt oppfordret Iran til å overholde sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser inkludert barnekonvensjonen. FNs høykommissær for menneskerettigheter har bedt om umiddelbar løslatelse av alle som er vilkårlig internert.

REGIME-KRITIKK: Folk protesterer mot iranske styresmakter under en demonstarsjon 24. september på Mel Lastman Square i Toronto i Canada. Foto: Geoff Robins/AFP/NTB
REGIME-KRITIKK: Folk protesterer mot iranske styresmakter under en demonstarsjon 24. september på Mel Lastman Square i Toronto i Canada. Foto: Geoff Robins/AFP/NTB Vis mer

Iranske myndigheter er oppfordret til å gjennomføre raske, upartiske og uavhengige undersøkelser av alle påståtte brudd og straffeforfølge de ansvarlige.

Det har vært opprør i Iran før og hver gang stanser regjeringen det på brutalt vis, som å stenge internett for å kutte demonstrantene fra resten av verden mens de stille dreper og slår dem til taushet, ifølge Bashmani. Sist gang det var landsomfattende protester, var i 2019-2020 – kjent som «Bloody Aban» – blodige november.

Myndighetene gjorde det de alltid gjør; stengte internett og drepte mer enn 1500 mennesker.

Drapet på Amini i Iran forteller oss at det er en lang vei å gå før kvinner kan bestemme over egne liv. Protestene verden over viser også hvor viktig kampen for jenter og kvinners rettigheter og kampen mot kjønnsbasert vold er.

OSLO: Eksil-iranere under demonstrasjonen til støtte for det iranske folk foran Stortinget i Oslo 24. september. Foto: Javad Parsa / NTB
OSLO: Eksil-iranere under demonstrasjonen til støtte for det iranske folk foran Stortinget i Oslo 24. september. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Vi må alle stå i solidaritet med jenter og unge kvinner i Iran og kreve at volden opphører. Alle jenter og unge kvinner skal være frie til å bestemme hvordan de vil leve sine liv. Alle barn skal vokse opp i et trygt og fredelig miljø hvor de fullt ut kan utøve sine rettigheter være seg Iran, Afghanistan eller andre steder.

Kjønnsbasert vold er et brudd på grunnleggende menneskerettigheter, og manglende likestilling gjør det ekstra utfordrende å være født jente. Over hele verden går likestillingen altfor sakte framover.

Vi har alle et ansvar for å bidra til et samfunn hvor kjønn ikke er avgjørende for hvilke rettigheter du har.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer