DEBATT

Drapet som rystet verden - hva nå?

Lørdag er det 50 dager siden drapet på Mahsa Zhina Amini (22) i Iran. Protestene verden over viser hvor viktig kampen for jenter og kvinners rettigheter og likestilling er.

PROTEST: En kvinne holder en plakat med et bilde av iranske Mahsa Amini under en protestmarkering i Paris 29. oktober, til støtte for demonstrasjonene i Iran. Foto: Geoffrey van der Hasselt/AFP/NTB
PROTEST: En kvinne holder en plakat med et bilde av iranske Mahsa Amini under en protestmarkering i Paris 29. oktober, til støtte for demonstrasjonene i Iran. Foto: Geoffrey van der Hasselt/AFP/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

22-åringen døde i det såkalte moralpolitiets varetekt i Teheran 16. september 2022, etter at hun ble arrestert for angivelig å ha båret hijaben feil.

I tiden etterpå har det vært demonstrasjoner i landet. Mange har mistet livet i forbindelse med disse de siste ukene og mange er mindreårige. Det har også vært demonstrasjoner utenfor iranske ambassader i mange land og virale støttemarkeringer.

Jenter og unge kvinners rettigheter globalt er truet. I fjor var det en reduksjon i politiske rettigheter i 60 land, viser vår rapport som kom i oktober. Den viser at 1 av 3 jenter på verdensbasis holdes borte fra politikk, og at hver femte jente frykter vold og trusler dersom hun engasjerer seg.

Hele én av fem har personlig blitt frarådet fra å engasjere seg i politikk i frykt for voldelige reaksjoner.

Undersøkelsen er gjennomført i 29 land, og 29 000 jenter har sagt sin mening.

Det er rystende at jenter risikerer vold og hets når de ytrer seg eller deltar i politikk for å fremme sine grunnleggende rettigheter. Vi er bekymret over at så mange jenter frarådes til å delta i politikk, og det er alvorlig at jenter og unge kvinners rettigheter globalt trues på grunn av manglende likestilling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer