LEDER

Dreper strømstøtten

Det skal bli hardt å si nei, nei, nei i et valgår.

SIER NEI: Næringsminister Jan Christian Vestre sier kontant nei til strømstøtte til næringslivet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SIER NEI: Næringsminister Jan Christian Vestre sier kontant nei til strømstøtte til næringslivet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Næringsminister Jan Christian Vestre slår fast at det ikke blir noen strømstøtteordning til næringslivet. I et felles sammenkalt pressemøte tirsdag morgen om situasjonen i norsk økonomi og utviklingen i fastprisavtalene, virket dette som det aller viktigste budskapet statsråden ønsket å formidle.

Det er trolig en riktig beslutning, men da er det et poeng i seg selv at beskjeden går ut så tydelig som mulig.

INGEN KJÆRE MOR: Jan Christian Vestre er klar på hva Norge skal bidra med og ikke skal bidra med for å hjelpe den økonomiske situasjonen i SAS. Video/Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Beslutningen om å stå fast på dette er dristig politisk, men det er prinsipielt riktig tenkt næringspolitisk og særlig viktig i en presset økonomisk situasjon.

Det er prinsipielt riktig fordi støtte til næringslivet for de ekstraordinære kostnadene til strøm er noe annet enn støtte til forbrukerne. Her er det et avgjørende skille. Næringslivet må alltid drive for eiers regning og risiko. Eier høster gevinsten når det går bra, og må dermed også være villig til å løpe risiko for at det kan gå dårlig. Næringslivet kan også velte kostnader over på forbrukerne, noe en privatperson som skal betale strømregningene ikke har mulighet til å gjøre.

Den ekstraordninære, kortvarige strømstøtteordningen som ble avsluttet før jul ble laget mens myndighetene forsøkte å legge mer til rette for fastpriskontrakter for strøm til næringslivet. Ordningen hadde en god innretning for strømsparing, men en gjennomgang har vist at den likevel ikke var spesielt treffsikker med tanke på å hjelpe de bedriftene som har slitt mest med høye strømpriser.

Nå er det fastprisene som skal være sikringsordningen for de bedriftene som trenger mer forutsigbarhet. En forutsetning for at det skal lykkes er ikke bare å fjerne alle hindre for at strømselskapene skal kunne tilby attraktive strømavtaler. Det er også viktig i seg selv å være tydelig på at det ikke kommer noe annet alternativ. Ellers vil verken tilbyderne eller de som skal kjøpe avtalene ha noe interesse av å satse på fastprissystemet.

De siste ukene har det vært press fra spesielt Norsk industri om å innføre strømstøtte til næringslivet, særlig utløst av en tysk ordning for støtte til deres næringsliv. Alle partier på Stortinget føler press om det samme, og daglig kan vi lese nyhetssaker der politikere og pressgrupper krever nye grep.

Den store utfordringen blir dermed: Hvordan skape nødvendig ro rundt fastprismarkedet for næringslivet, når utålmodigheten etter politiske løsninger er så stor?

Hvis dette er løsningen, og hvis den skal virke, må regjeringen være tydelig på at det blir slik. Den må svare avvisende på alle forslag om strømstøtte til næringslivet eller andre grep som vil snu opp-ned på markedssystemet. Det skal bli hardt å si nei, nei, nei i et valgår.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer