KOMMENTARER

Skole-terror i Russland

Drepte fordi han var «Gud»

Skole-terroren i Russland kan ha et politisk, eller et ideologisk motiv i en republikk med muslimsk flertall.

Drepte fordi han var «Gud»
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Med ordet Gud skrevet på ansiktsmaska, la 19-åringen som er siktet for terroren på en skole i Kazan i går, ut et bilde av seg selv på nettstedet Telegram Kanal. Sammen med bildet skrev den unge mannen at han ville «drepe en stor mengde bio-søppel», og så ta livet av seg selv.

Bortsett fra det er mye ennå uklart om skoleskytingen i Russland. Noen melder at det var to som utførte drapene, men hovedmannen er arrestert. Det er også uklart hvor mange som er døde. Politiet melder om sju døde, men nyhetsbyrået Ria Novosti melder om 11 døde.

SKYTING: Flere personer skal være døde etter skoleskyting i byen Kazan i Russland. Video: Twitter Vis mer

Men bortsett fra litt forvirring om fakta, så er det noen ting som er klart. I avhør sier 19-åringen, ifølge Lenta. Ru:

- Jeg skjønte at jeg var gud for to måneder siden. Jeg hatet alltid alle, og begynte å hate mer.

Han sier at han fortalte dette til mamma, men så sier han at han ikke har noen mamma. I det som har kommet ut av avhørene virker han forvirret.

Tabloiden Moskovskij Komsomolets skriver at 19-åringen er stolt over at han er født 11. september 2001. Det var dagen da de kaprede flyene styrtet i skyskraperne i New York, i det mest spektakulære og sjokkerende islamistiske terrorangrepet noensinne. Han skal de siste dagene ha sagt at han er gud, og at alle må følge hans ordre.

Ting kan altså tyde på at det var en slags ideologisk bakgrunn for skole-angrepet, selv om faren sier at sønnen hans ikke er religiøs. Skole-morderen ble sparket ut fra IT-universitetet i Kazan der han studerte i april, og kjøpte automatvåpenet han brukte for å drepe i slutten av april. President Vladimir Putin sier i dag at han straks vil stramme inn reglene for kjøp av våpen i Russland.

En ideologisk begrunnelse for terroren er spesielt interessant i byen Kazan, hovedstaden i republikken Tatarstan. Her er et flertall muslimer, og tatarene er historisk etterkommere av mongolene som i flere hundre år invaderte Russland. Men muslimene i Tatarstan regnes som godt integrerte, og har ikke ført noen selvstendighetskamp, eller vært involvert i islamistisk terror, slik for eksempel tsjetsjenerne i Kaukasus har vært.

I Russland er man veldig på vakt for ikke å forsterke konflikter som kan bli farligere. Tatarstan har vært en republikk som har vært under oppsikt fra myndighetenes side, og selv om det ikke har vært noen selvstendighetskamp med våpen, så er det sterke krefter som har tatt til orde for større uavhengighet. Det er uklart om og hvordan skole-skytingen vil få betydning for disse prosessene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer