Rusreform

Driver vi rusavhengige til selvmord?

Antallet overdoser som er rene uhell, kan være langt lavere enn vi liker å tro.

SÅRBAR GRUPPE: Skillet mellom uhell og selvmord kan være uskarpt, skriver innleggsforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB
SÅRBAR GRUPPE: Skillet mellom uhell og selvmord kan være uskarpt, skriver innleggsforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tross ulike tiltak, er overdosedødeligheten i Norge stabilt høy. I 2019 døde 275 av narkotika, mer enn dobbelt så mange som i trafikken. Én mulig årsak er at mange overdoser ikke er helt utilsiktet. Rusreformen kan i så fall bli viktigere enn mange antar.

Rusavhengige er overrepresentert innen selvmord. Ifølge Nasjonalt Senter for Selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) har hvert tiende selvmordsoffer vært i kontakt med rusbehandling det siste året. Narkotikabrukere er også mer tilbøyelige til å ta livet sitt ved overdose, og 20 prosent av narkotikadødsfallene i 2019 ble registrert som selvmord.

For at overdoser skal registreres slik, må det imidlertid være opplysninger om at avdøde har ment å ta livet sitt. Dette kan ofte ikke leses ut fra åstedet, og mange har hatt en livssituasjon som gjør det krevende å finne ut mer. NSSF påpeker derfor at mørketallene kan være betydelige.

Bildet kompliseres av at skillet mellom uhell og selvmord kan være uskarpt. I en fersk undersøkelse fra FHI beskriver flere likegyldighet. Rusavhengige Christina forteller: «For å være helt ærlig, når jeg har fått de overdosene, så har jeg vel egentlig vært klar over at det kom til å skje, liksom 50/50, gamblet med livet mitt. Kanskje jeg håpet litt på å bare få slippe, men uten overlegg sånn at det ikke skulle være en egoistisk handling.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer