DEBATT

Klimasamarbeid:

Drømmepartneren

EU burde vært drømmepartneren for de rødgrønne, men motstanden bare øker.

INNSATSEN BLEKNER: Norges innsats for klimaet blekner sammenliknet med EU sin. På kontinentet strammes målene til, markedene reguleres og det investeres tungt i ny, grønn industri, skriver artikkelforfatteren. Her er den rødgrønne trioen Audun Lysbakken (t.v.), Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB
INNSATSEN BLEKNER: Norges innsats for klimaet blekner sammenliknet med EU sin. På kontinentet strammes målene til, markedene reguleres og det investeres tungt i ny, grønn industri, skriver artikkelforfatteren. Her er den rødgrønne trioen Audun Lysbakken (t.v.), Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Peder Engesæth
Peder Engesæth Vis mer

IPCCs (FNs klimapanel) rapport maler et dystert bilde av tilstanden i klimaarbeidet. Vi begynner allerede å merke klimaendringene over hele verden, og halvannengradersmålet henger i en tynn tråd.

Med valg om bare noen få uker er klima naturlig nok tilbake på agendaen, og for mange kan det virke naturlig å stemme på partiene som roper høyest, og de er ofte på rødgrønn side. Dessverre er det ikke slik at å rope høyest er de beste løsningene, spesielt ikke for felles problemer som krever felles løsninger.

MENINGSMÅLING: Dagbladet har utført ny valgmåling 26. august 2021. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger / Reporter: Steinar Suvatne / Marie Simonsen Vis mer

Norges innsats for klimaet blekner sammenliknet med EU sin. På kontinentet strammes målene til, markedene reguleres og det investeres tungt i ny, grønn industri. EU skal kutte 55 prosent av CO2-utslippene innen 2030, og har satt av en billion euro kommende ti år for å nå det målet – omtrent ett norsk oljefond i året.

EU burde vært drømmepartneren for de rødgrønne, men motstanden bare øker. Ingen av partiene vil være med i EU – og Rødt, SV, og SP ønsker oss til og med ut av EØS. Etter fire års ørkenvandring er også USA på vei tilbake i klima, og Biden tok landet tilbake i Parisavtalen allerede første dag på jobb. I april kopierte han delvis EUs klimaplan, med mål om 52 prosent kutt innen 2030.

La meg være tydelig på én ting: Dette er ikke et argument mot betydelig tiltak også her hjemme i Norge. Skal vi ha legitimitet i internasjonale samarbeid må vi feie for egen dør også. Som gode naboer må vi stoppe oljeleting, bygge flere vann- og vindkraftverk, og skru opp CO₂-avgiften.

Men vi må ikke gi oss med det. Det høres byråkratisk ut, men vi trenger felles mål, regler, og definisjoner for å i det hele tatt bli enige om hva som skal til. Og vi må ha felles utslippskvoter, investeringer, leverandørkrav, produksjonsregler, og energimarkeder for å faktisk nå de målene.

Det gjør også byrden lettere å bære for borgere og bedriftene. Det er mye enklere å skulle forholde seg til ett sett med spilleregler, enn et politisk kaos som skifter på kryss av landegrenser og parlamentsvalg. Alt tyder på regjeringsskifte om en måned, og da håper jeg de rødgrønne partiene står ved klimaengasjementet sitt. Men enda viktigere: at de forsøker å løse det sammen med resten av verden, ikke alene.

Peder Engesæth er direktør for nytte og livsstil i Aller Media AS.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer