LEDER

Redningstjenesten

Dronning med svakheter

Hva er det med Norge og helikopterinnkjøp?

SVAKHETER: Redningshelikopteret SAR Queen har store svakheter. Her ser det likevel ut til å fungere under en øvelse i Oslo tidligere i høst. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
SVAKHETER: Redningshelikopteret SAR Queen har store svakheter. Her ser det likevel ut til å fungere under en øvelse i Oslo tidligere i høst. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Halvannet år etter at regjeringen satte punktum for det mislykkede innkjøpet av NH90-helikoptere til Forsvaret, ser det ut til at en ny helikopterskandale er i emning. De nye SAR Queen (søk- og redningsdronning) redningshelikoptrene, også kalt AW101, har så klare svakheter at de mangler evne til å utføre redningsoppdrag i flere områder.

Etter 50 år i tjeneste, begynte for tre år siden utfasingen av arbeidsmauren Sea King, redningshelikoptrene som har reddet tusenvis av liv. De første av totalt 16 SAR Queen-maskiner ble gjort klare for innsats. Daværende justisminister Monica Mæland (H) erklærte at de nye maskinene ville «ha langt bedre rekkevidde, større hastighet og bedre evne til å operere i dårlig vær enn dagens Sea King-helikoptre», da de første tre SAR Queen'ene ble satt i drift i 2020.

Før helgen kom NRK med sjokkmeldingen om at Hovedredningssentralen (HRS) rett og slett ikke tror de nye helikoptrene er i stand til å utføre enkelte redningsoppdrag. Direktøren for HRS, Jon Halvorsen, har skrevet brev til Justisdepartementet der han peker på en rekke svakheter ved SAR Queen. De er blant annet veldig tunge og har problemer med å operere i høye fjellområder, der det er tynn luft. Tidligere er det blitt kjent at landingsplassene ved norske sykehus er dårlig tilrettelagt for SAR Queen.

I brevet skriver HRS-sjefen at SAR Queen ikke kan løfte et eneste menneske fra Galdhøpiggen når det er null grader. Det kan derimot for eksempel et Super Puma-helikopter fra den sivile operatøren CHC Helikopter Service gjøre, men staten er i ferd med å si opp avtalen med sivile aktører. Det er meningen at «Redningsdronningene» til Forsvaret framover skal utføre alle slike oppdrag. Det gjør oss sårbare, mener HRS og det er lett å være enig. For dersom én maskin settes på bakken på grunn av tekninsk feil, vil i utgangspunktet det samme skje med hele flåten. Da kan det være greit å ha andre maskiner i bakhånd.

Det velsmurte norske redningsapparatet har alltid bestått av et godt samarbeid mellom det offentlige, frivillige og næringslivet. Skip og helikoptre fra private aktører har vært sentrale brikker i dette puslespillet, både gjennom formelle avtaler og på uformell basis.

De nye redningshelikoptrene har selvsagt en rekke gode egenskaper. Likevel er det opplagt fare for at beredskapen svekkes dersom det ensidig legges opp til å basere helikopterdelen av redningstjenesten på Forsvarets nye maskiner. Justisdepartementet prøvde å hemmeligholde henvendelsen fra HRS. De bør heller bruke kreftene på å ta advarslene på alvor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer