KOMMENTARER

Dronning Siv

Hun sikret kursen for Frp før hun gikk av.

Dronning Siv
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Siv Jensen hadde stram regi. Fremskrittspartiet innkalte til pressekonferanse torsdag på så kort varsel at det knapt var tid til lekkasjer. Sørget for at de største redaksjonene visste at de måtte være til stede. Partilederen framsto åpen, ærlig, glad og lettet over sin egen beslutning. Og hun hadde sørget for at hennes utpekte etterfølger Sylvi Listhaug og foretrukne nestleder Ketil Solvik-Olsen var klare til å holde pressekonferanse neste morgen. Listhaug hadde partileder-talen klar. Dette var den enkleste delen av forberedelsene.

Noen ganger gir jobben min muligheten til å føle seg litt profetisk. Denne kommentaren, med samme tittel, var halvskrevet og planlagt til lørdagsavisa før Siv Jensen kalte inn til pressekonferanse. Den handlet om at partilederen hadde konsolidert partiet. Nå er det lett å se den siste tidas handlinger som et tydelig hint om hva som skulle skje. Alle bjeller burde dessuten ringt da Jensen søndag la ut bilde på Instagram med en valp. Slikt har ikke en enslig partileder tid til.

Sivs sorti er forberedt i årevis. Når hun går av på landsmøtet i mai, etter 15 år som partileder og 24 år som stortingsrepresentant, er det Jensen selv som har staket ut den kursen som blir styrende også framover.

«Kong Carl» er en biografi skrevet av Jan Arild Snoen og Jan Ove Ekeberg i 2001, men allerede i 1992 ble Carl I. Hagen første gang omtalt som «Kong Carl av Fremskrittspartiet» i NTB. Frp's formann gjennom 28 år snakket om å gi seg i tiår før han gjorde det. Hagen bygget opp en lang rekke kronprinser med ulike skjebner, før det ble kronprinsessen Siv Jensen som tok over – etter at Terje Søviknes ikke viste seg tilliten verdig.

15 år seinere er det ingen tvil om at etterfølgeren er «Dronning Siv av Fremskrittspartiet».

Partikolleger omtaler henne som omsorgsfull og snill, men Jensen er også like tøff i klypa som forgjengeren. Etter siste utrenskning i partiet har den ekskluderte fylkeslederen i Oslo, Geir Ugland Jacobsen, fått med seg noen flere over til Demokratene. De ekskluderte og protestutmeldte synes å ha store forventninger til hva de kan utrette på utsida av Frp, men de har gått fra rampelyset til skyggenes dal.

Siv Jensen satte Oslo Frp under administrasjon og fikk inn sine egne, håndplukkede folk i interimsstyret. De speiler måten hun hele veien har styrt partiet på, med en nøye balanse mellom liberalister, populister og alltid med noen av de mest innvandringskritiske på prominent plass. Her skal alle fløyer tilfredsstilles, slik at koalisjonen Frp kan bestå.

Nominasjonskomiteen vraket nylig Carl I. Hagen fra Oslo Frp's stortingsliste. Så ble det kjent at Jensens nære støttespiller Ketil Solvik-Olsen vil ta over som fylkesleder. Nå peker hun altså på ham som første nestleder.

Jensen har også for lengst trukket bråkmakernes foretrukne alternativ som partileder, Sylvi Listhaug, trygt inn i folden som nestleder. Listhaug har stått lojalt ved Jensens side og selv frontet oppgjøret med de «nasjonalkonservative». Det har opprørt opprørerne. Men Listhaug er selvfølgelig smart nok til å forstå hvor makta er. Slik har hun også vist at hun er pragmatisk og har lært mye om hva som skal til for å lede et parti som Frp. Nå blir det hennes jobb å løfte partiet fra det historisk lave nivået på meningsmålingene. Herfra kan det bare gå oppover.

Ikke mange unge kvinner hadde lyst til å stemme på Frp da Siv Jensen meldte seg inn, enda færre ønsket å gå inn og jobbe seg opp i det mannsdominerte partiet. Nesten ingen hadde klart det.

Da hun ble partileder løftet hun først Frp til sitt høyeste nivå noensinne, og omskapte så det tøffe opposisjonspartiet til å bli et styringsdyktig parti. Jensen er høyresidas lengst sittende finansminister noensinne. Hun er elsket av sine egne, respektert av sine motstandere og nyter bred anerkjennelse på tvers av partipolitiske skillelinjer. Det skyldes hardt arbeid, politisk teft og usedvanlige personlige egenskaper.

Det er en bakgrunn som vil være attraktiv når 52-åringen nå skal ut i arbeidslivet.

I fjor tok Siv Jensen Frp ut av regjering i håp om å stilne intern uro og løfte partiets oppslutning. Slikt tar vanligvis tid, men like etter ble alt overskygget av pandemien. Det siste året har vært nærmest apolitisk, det skal noe eksepsjonelt til for å bryte lydmuren med andre politiske saker. For eksempel at en dronning abdiserer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer