KOMMENTARER

Prins Philip (1921-2021):

Dronningens store kjærlighet

Prins Philip (1921-2021) var elsket av dronning Elizabeth, men en omstridt og splittende skikkelse i Storbritannia.

OMSTRIDT: Da prins Philip giftet seg med den kommende dronning Elizabeth II, ble han sett på som for radikal. På sine gamle dager ble han kritisert for å være reaksjonær. Nå er dronningens store kjærlighet død, 99 år gammel. Foto: Historia / Rex / Scanpix.
OMSTRIDT: Da prins Philip giftet seg med den kommende dronning Elizabeth II, ble han sett på som for radikal. På sine gamle dager ble han kritisert for å være reaksjonær. Nå er dronningens store kjærlighet død, 99 år gammel. Foto: Historia / Rex / Scanpix. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

På forlovelsesbildet til prins Philip av Hellas og hun som den gang var prinsesse Elizabeth av Storbritannia ser hun opp på ham med lysende øyne. Ansiktet hennes, som så ofte kan fremstå som lukket, er oppløst i et stort, strålende smil. Han smiler også, men ansiktet hans er mer skjult, og vanskeligere å lese.

På en måte er det et typisk bilde av prins Philip, ektemannen til dronning Elizabeth II, som gikk bort fredag, 99 år gammel. Gjennom sitt lange liv var han en omstridt skikkelse, som sjarmerte mange, forarget enda flere, og forble en gåte.

Han var det eneste klare opprøret i Elizabeths liv. Hun var en mønsterprinsesse som forble tro mot idealene faren, kong George VI, hadde staket ut for henne. Men på et punkt var hun bestemt: Det var den unge prinsen av Hellas hun ville gifte seg med, selv om foreldrene var skeptiske, mente han var for vill og muligens for radikal, og at hun kanskje heller burde ha en trygg, britisk aristokrat.

Elizabeth hadde imidlertid vært betatt av Philip siden første møte, da hun var tretten år. Det hadde nok litt å si at han var høy, pen og utadvendt. Men det sier noe om henne at hun foretrakk den respektløse Philip, som sa det han mente og aldri snakket henne etter munnen, fremfor en mer ærbødig frier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer