DEBATT

Ny kvinneklinikk:

Du er ikke god nok, kvinne!

En beskjed Nomi-klinikken sender til landets kvinner, ifølge kjendislege Kaveh Rashidi.

KRASS KRITIKK: Kjendislege Kaveh Rashidi retter kritikk på den nye kvinneklinikken Nomi. Foto. Kristin Svorte/Dagbladet
KRASS KRITIKK: Kjendislege Kaveh Rashidi retter kritikk på den nye kvinneklinikken Nomi. Foto. Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Du er ikke god nok, kvinne!

… med mindre du går til en doktor som endrer på kroppen din, vel å merke.

Det er budskapet klinikken til Tjelta, Skarbø og Rudjord formidler til landets kvinner, tilsynelatende uten å være klar over det selv.

For la oss være ærlige: De er ikke ute etter å forebygge og behandle kvinnesykdommer. Du kan sette så mange leger du vil i et bygg, og bruke flotte ord som kvinnehelse og vitenskap, men formålet til klinikken er fortsatt primært å endre på utseendet til kvinner.

I det formålet ligger også en påstand: At du som kvinne ikke er god nok som du er, og at ditt vanlige selv vil ha godt av litt behandling. Kanskje du var bra nok før, da du var yngre, men ikke nå lenger. Foruten det premisset er det umulig å drive butikken. Heldigvis for gründerne er det nok av andre samfunnsaktører som formidler den samme ideen til landets kvinner. En idé om at den normale kvinnen ikke holder mål.

Etter å ha sykeliggjort alle kvinner ved å konstruere dette problemet, utnevner de estetiske behandlerne seg selv som redningen og selger kuren. Det er ganske genialt, for ved å selge løsningen på noe 100 prosent av kvinner opplever, nemlig alderdom, vil man ha et flust av kunder.

Men er det noe galt med kroppen, eller har selgerne bommet på hva definisjonen av en perfekt kropp er? Svaret er selvsagt sistnevnte.

Som fastlege ser jeg dette daglig. Kvinner som ikke objektivt sett er syke, men der lista for å være frisk er satt så urealistisk og uoppnåelig høyt at man opplever seg som syk. Det som pleide å være livets forventede utvikling, hører nå hjemme hos kirurger og medisinere. Bare man er kravstor nok kan alle være syke, og da venter en privat behandler som ønsker å reparere det som aldri var ødelagt.

Samtidig ser jeg på fastlegekontoret alle kvinnene med utfordrende kvinnesykdommer som blir oversett av hjelpeapparatet. Smerter ved samleie, depresjoner i barseltida, problemer med menstruasjon, bivirkninger av prevensjon - det er problemene vi som prøver å bidra til bedre kvinnehelse møter hver eneste dag.

STARTER KLINIKK: Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord åpner klinikken Nomi sammen. Foto: Julie Pike / Nomi
STARTER KLINIKK: Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord åpner klinikken Nomi sammen. Foto: Julie Pike / Nomi Vis mer

Men min kritikk er ikke bare til kvinnene bak denne klinikken. Jeg tror ikke de mener vondt når de i pressemeldingen sin skriver at «det ligger mye positiv energi i å føle seg vel». Det er bare en misforståelse av hvor «positiv energi» kommer fra. Det kommer nemlig svært sjelden fra utseendet, men heller fra hvilken oppfatning man har av egen kropp.

Hvis man opplever å ha en udugelig kropp, en «rent a wreck» som Rudjord kaller det, så kommer det uhelse med den oppfatningen. Og hvor kommer slike oppfatninger fra? Jo, den samme industrien disse kvinnene nå ønsker å bli del av. En industri som tjener penger på at kvinner er misfornøyd med seg selv.

Dessverre virker det som at Tjelta, Skarbø og Rudjord selv er overbevist om at de har funnet veien til et lykkelig liv. I realiteten har de blitt en ordinær del av en stadig voksende skjønnhetsindustri som både skaper og selger usikkerhet.

Parallelt med dette opplever vi store, reelle utfordringer for kvinners helse i Norge. Stadig flere unge jenter sliter psykisk, seksuelle overgrep skjer i hopetall uten at man lykkes i å forebygge, og sykehusene sliter med å gi et godt nok hjelpetilbud til kvinner som har født - bare for å nevne noen ytterst få eksempler.

Når dette er realiteten, så forstår jeg godt alle som blir provosert av at disse kvinnene påstår å bidra til kvinnehelse.

Men det er håp!

Tjelta, Skarbø og Rudjord har bare tråkka i salaten. Heldigvis kan dette veldig enkelt rettes opp.

Jeg håper dere kan ta disse tre enkle stegene:

  • Aksepter og innrøm at dere har dummet dere ut.
  • Stryk alle behandlinger som påstår at normale kvinner ikke er bra nok.
  • Tilby utredning og behandling av faktiske kvinnesykdommer.

Sannsynligvis er det ikke en dårligere business-idé, for det offentlige helsetilbudet for kvinnehelse er såpass dårlig at det er garantert damer som ønsker å betale for rask hjelp. Og hvis dere virkelig ønsker å hjelpe kvinner, så er det ikke estetisk medisin dere burde selge.

Folk må kunne velge å fikse på utseendet sitt, men dere innflytelsesrike kjendiser trenger ikke å fronte det. Jeg tror virkelig at dere har et ønske om å gi positiv helseeffekt som er vitenskapelig dokumentert, likevel tror jeg at dere må tørre å se at det ikke er det Nomi-klinikken gjør.

Tjelta, Skarbø og Rudjord: Dere har muligheten til å være forbilder for norske kvinner. Dere kan snu skuta og sette standarden for hva en kvinneklinikk skal tilby. Dere kan gjøre norske kvinner friskere, bare dere slutter å selge drømmen om et perfekt utseende. Bare dere slutter å overbehandle og ikke tar del i sykeliggjøringen av det sunne og vakre.

Gjør det nå: Fortell norske kvinner at de er gode nok, og bli heller med på å hjelpe de syke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer