KOMMENTARER

Biden og Putin møtes

Duellen i Geneve

I dag er det duket for duell. Når Joe Biden og Vladimir Putin møtes, så er det verdens mektigste mann som møter en «drapsmann» som til alt overmål er «uten sjel». Så, hvorfor møtes de, spør Morten Strand.

LAAANG AVSTAND: Sist Joe Biden og Vladimir Putins møttes, i 2011, var det lang avstand mellom dem. Foto: AP / NTB
LAAANG AVSTAND: Sist Joe Biden og Vladimir Putins møttes, i 2011, var det lang avstand mellom dem. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Politikkens omveier blir ofte ikke synlige før lenge etterpå, når historikerne får tegnet og forklart hva som egentlig var motivene og politikkens innhold. Derfor er det mange som spør seg hvorfor Joe Biden vil møte Vladimir Putin nå. Hva er motivet for dette møtet i Geneve? Og hva er innholdet? Øyebryn heves fordi mange har problemer med å se poenget med møtet.

For Biden har satt seg fore å gjøre noe ingen tidligere kan dokumentere å ha klart, nemlig gjennom overtalelse og press å få Putin til å endre kurs, til å klatre ned fra sin høye hest. Rapporter foran møtet forteller at Biden vil konfrontere Putin med alt fra russisk aggresjon i Ukraina, undertrykking og drapsforsøk på opposisjonen og Aleksej Navalnyj hjemme, støtte til diktatoren og flykapreren Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland, og russisk hacking av amerikanske valg og infrastruktur.

Putin ser dessuten ut til å være ingen hvem som helst i Bidens verden. Biden har både svart ja på et spørsmål fra en journalist om han mener Putin er en drapsmann, etter attentatforsøket på Navalnyj. Og han har sagt at han ikke kan se at Putin har noen sjel, etter at George Bush den yngre for snart 20 år siden sa det diplomatisk sett kvalifiserte sludderet at han hadde sett inn i Putins øyne, og fått øye på hans sjel. Da Biden konfronterte Putin med dette tøvet for ti år siden, og tilføyde at han - Biden - ikke kunne se noen sjel når han så inn i Putins øyne, så svarte den russiske presidenten at de to skjønte hverandre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer