Duften av penger

Det mest oppsiktsvekkende ved at André Previn får tre millioner kroner for å lede Oslo-Filharmonien ti uker i året, er at det er så lite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN BRITISKE

musikkjournalisten og forfatteren Norman Lebrecht har uttalt at han aldri igjen kan lytte til en Herbert von Karajan-innspilling uten å høre lyden av klingende mynt i bakgrunnen. Den østerrikske dirigentlegenden var den siste av det forrige århundrets store maestroer - et faktum han visste å utnytte. Ved sin død i 1989 kontrollerte han den mektige aksen Berlin-filharmonikerne, Wien-filharmonikerne og Salzburg-festspillene. Arvingene fikk 2,1 milliarder kroner å krangle om. Karajan er også blitt omtalt som den siste dinosaur. Han var mot slutten alene om å representere ei svunnen tid, der dirigenter var større enn livet, og der navn som Wilhelm Furtwängler og Arturo Toscanini fikk det til å skjelve i buksene til alle musikere som kom i deres vei.

HØYE LØNNINGER

har alltid vært en del av gamet i den klassiske musikken. På høyden av sin karriere fikk tenoren Enrico Caruso 10000 dollar for én kvelds opptreden på Cuba. Og dette var i 1919! Men det er likevel Karajan som kan ta æren for at dirigenthonorarer har vært et av de heteste temaene på styrerommene hos verdens ledende orkestre de siste 20 åra. Ingen kunne som ham kreve svært høye honorarer for ei eneste konsertuke - og slippe unna med det. Det ble en inspirasjon for hans etterfølgere. Rekorden ble satt på slutten av 90-tallet med Daniel Barenboim. Men han satt ikke lenge som sjef for Bastille-operaen i Paris etter at det ble kjent at han hadde fått vel 15 millioner kroner for ti ukers engasjement. Zubin Mehta er også i ekstremklassen, med en registrert årslønn for to år siden på seks millioner. Dollar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer