KOMMENTARER

Corona:

Dugnad er dritt

Men nødvendig.

KRYSTALLKLAR: Byrådsleder Raymond Johansen varslet innstrammingene på en pressekonferanse slik vi er blitt vant til å se ham under pandemien: Fast og alvorlig, men konstruktiv. Med forståelse for at det begynner å tære på. Og det gjør det. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KRYSTALLKLAR: Byrådsleder Raymond Johansen varslet innstrammingene på en pressekonferanse slik vi er blitt vant til å se ham under pandemien: Fast og alvorlig, men konstruktiv. Med forståelse for at det begynner å tære på. Og det gjør det. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Drit i halloween. Utsett bryllupsfesten. Dropp barnebursdagen. Budskapet til oss i Oslo har lenge vært tydelig og strengere enn i resten av landet. Det er rett og slett nitrist. Mandag ble det enda strengere.

På med munnbindet, ikke bare i kollektivtrafikken, men på alle innendørs offentlige steder. I matbutikken, på bar og på kjøpesenteret – bortsett fra akkurat mens man sitter stille på en fast plass. I tillegg er det nå enda klarere beskjed om hjemmekontor enn før, og med krav om at arbeidsgivere skal dokumentere at de ber flest mulig jobbe hjemme. Sosialt får vi nå møte maks ti personer i løpet av ei uke. Nå blir det enda tøffere å bo alene.

Byrådsleder Raymond Johansen var krystallklar. Han varslet innstrammingene på en pressekonferanse slik vi er blitt vant til å se ham under pandemien: Fast og alvorlig, men konstruktiv. Med forståelse for at det begynner å tære på. Og det gjør det. Det er slitsomt å holde orden på stadig endrede regler, og trist å ikke få feire bryllup og sørge sammen i begravelser. At eldre på sykehjem ikke får møte familien som vanlig. Og at bare én av to stolte foreldre får bli med konfirmanten sin inn i Rådhuset på den store dagen. Det er trist at norske barn ikke får klemme hverandre og familien på samme måte som før.

Enda verre ble det på den påfølgende pressekonferansen med regjeringen og de nasjonale myndighetene. Også i resten av landet blir det nå mindre sosial kontakt mellom folk. Vi får bare invitere fem gjester hjem – det gjelder også dem av oss som bor på små steder uten smitte. Det er ikke lov å invitere fem hver dag. Maksimalt 50 kan samles privat på offentlig sted. Kommuner landet over bes vurdere strengere tiltak enn dette.

Karanteneunntakene for gjestearbeidere strammes inn. De nye strengere reglene kan føre til at fabrikker stenges og at færre bedrifter overlever pandemien. Likevel er det nødvendige og fornuftige tiltak i en situasjon der nettopp arbeidsinnvandrere har ført til store smitteutbrudd.

På pressekonferansen var statsminister Erna Solberg, FHIs Camilla Stoltenberg, folkehelsedirektør Bjørn Guldvog og de andre forbilledlig samstemte. De ga inntrykk av at det er null konflikt mellom lokale og nasjonale myndigheter nå, og ga gjennom alle nyhetene fine påminnelser også om at alle må sjekke lokale regler før man inviterer klassen i barnebursdag. Det gir håp om at dette kan gå bra.

- Dugnadsånden lever i beste velgående i det norske folk, sa helseminister Bent Høie på pressekonferansen.

Jeg tror han har rett, selv om det røyner på innimellom. Dugnad føles egentlig ganske dritt, men vi vet det er nødvendig. Vi har nedstengingen ferskt i minne, vi ser hva som har skjedd i USA og i Nord-Italia, vi vet at dette uansett bare er en begrenset periode av våre liv.

Og selv om det allerede er nødvendig å avlyse de første juleverkstedene på grunn av dagens innstramminger, gjør vi det med et klart mål for øye:

- Vi håper at alle barn kan få klemme besteforeldrene sine til jul, som kunnskapsminister Guri Melby sa på pressekonferansen.

Jeg vil klemme mine besteforeldre også. Kom igjen, alle sammen! På med munnbindet, inn på hjemmekontor og møt maks ti sosiale kontakter i løpet av ei uke. Så blir det jul i år også.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer