LEDER

Afghanistan:

Effektiv hjelp krever samarbeid med Taliban

Milliarder samles inn til nødhjelp for afghanere i dyp krise. Mer samarbeid med den nye regjeringen er nødvendig for at hjelpen skal gi varig stabilitet.

HELSEHJELP: Afghanistan har bygget opp et helsevesen de siste tjue årene. Uten vilje til samarbeid fra internasjonale aktører står det nå i ferd med å bryte helt sammen. Foto: ZAKERIA HASHIMI / AFP / NTB
HELSEHJELP: Afghanistan har bygget opp et helsevesen de siste tjue årene. Uten vilje til samarbeid fra internasjonale aktører står det nå i ferd med å bryte helt sammen. Foto: ZAKERIA HASHIMI / AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Situasjonen i Afghanistan er uoversiktlig og prekær etter Talibans maktovertakelse. Etter over 40 år med ulike kriger er landet på nytt i et limbo der skjebnen for landets befolkning vil besegles. Det krever innsats fra omverdenen. Spørsmålet er bare hvordan de humanitære bidragene skal innrettes og kanaliseres for å kunne ivareta både politisk press på Taliban, og hjelpe sivilbefolkningen. Å sørge for grunnleggende livsvilkår er avgjørende for å kunne sikre en stabil utvikling i landet.

Det vil krever en viss form for samarbeid med de nye makthaverne i landet, også ut over koordinering av akutt nødhjelp.

EVAKUERT: Direktør Utlendingsdirektoratet Frode Forfang snakker om alle som er evakuert fra Afghanistan til Norge. Video: Dagbladet. Reporter: Stian Drake. Vis mer

Norge, som en del av de krigførende partene i Afghanistan de siste 20 åra har både en humanitær og politisk forpliktelse til å bidra til dette.

Et viktig, første skritt er nå tatt. Lovnader om penger er i ferd med å komme på plass. De siste dagene har både Norge og en rekke andre land sørget for at midler stilles til rådighet. Mandag offentliggjorde regjeringen at Norge vil stille 100 millioner kroner ekstra til rådighet for humanitær støtte til afghanerne. Samtidig annonserte FNs generalsekretær António Guterres at giverlandskonferansen i Genève har fått inn lovnader om 1 milliard dollar til landet. EU har gitt en ekstra milliard i økt bistand til Afghanistan.

Behovene er enorme. Av en befolkning på 38 millioner er nå 18 millioner i en situasjon hvor de trenger beskyttelse og livreddende assistanse. 93 prosent av landets husholdninger lider under matmangel, ifølge FN. 3,5 millioner internt fordrevne flyktninger trenger tak over hodet. Landet trenger umiddelbar hjelp for å hindre at vannforsyninger, sanitæranlegg og helsetjenester bryter sammen.

Nettopp helsetjenestene er et sted hvor de internasjonale aktørene trenger et tettere samarbeid med de nye makthaverne for å kunne hjelpe effektivt.

Afghanistan har i løpet av de siste 20 åra bygget opp et helsesystem med helseregioner i provinsene, som nå går på tomgang på grunn av ressurs- og pengemangel. Helsearbeiderne har ikke fått lønn på lang tid, og nå dør det 170 kvinner i uka på grunn av total svikt i fødetilbudet. Landets helseminister er den eneste fra den forrige regjeringen som har fortsatt i stillingen under det nye styret, og Afghanistan trenger umiddelbar hjelp for å kunne opprettholde et helsesystem som er i ferd med å kollapse.

Det er forståelig at Norge og andre land er tilbakeholdne med direkte samarbeid med Taliban. Det behøver ikke hindre at man finner løsninger på sektornivå for å hjelpe en sivilbefolkning i stor nød. Å kaste nøklene til medisinskapet på vei ut av landet er både inhumant og politisk uforsvarlig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer