DEBATT

Arveavgift

Eier ikke sosialistene anstendighet?

Det er ingen automatikk i at en person som arver en dyr eiendom har en høy inntekt.

NEI TIL SKATT: Døde personer skal sosialistene holde sine skatte- og avgiftskåte fingre langt unna, mener Erlend Wiborg (FrP). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NEI TIL SKATT: Døde personer skal sosialistene holde sine skatte- og avgiftskåte fingre langt unna, mener Erlend Wiborg (FrP). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det at de sosialistiske partiene hele tiden leter etter nye måter å innføre og øke skatter og avgifter på er vel kjent. Da Fremskrittspartiet kom i regjering var avskaffelse av dødsskatten/arveavgiften noe av det første vi gjorde.

BØR GÅ: Erlend Wiborg, leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité (Frp), mener at NAV-sjefen bør gå av. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Det at verdens rikeste stat skulle beskatte folks død var ikke bare uanstendig, det slo også særdeles skjevt ut. Konsekvensen av dødsskatten/arveavgiften var at flere ikke hadde råd til å overta barndomshjemmet eller hytten som hadde vært i familien gjennom generasjoner. Det er ingen automatikk at en person som arver en dyr eiendom har en høy inntekt. En hytte som ble bygget for flere generasjoner siden og som da den ble bygget var enkel og rimelig, kan med årene ha steget til meget høye verdier.

Dødsskatten førte til at kun personer med høy inntekt hadde mulighet til å arve slike familieeiendommer, mens folk med svak økonomi hadde ikke råd til dødsskatten og dermed gikk barndomshjem og hytter ut av familiens hender. Da Fremskrittspartiet fikk fjernet dødsskatten var det til store protester fra spesielt de sosialistiske partiene. SV har ønsket en gjeninnføring av dødsskatten med skattesatser på mellom 30-70 prosent. Mange falt til ro med at dagens regjering Ap/Sp sa at de ikke ville gjeninnføre dødsskatten. De har heller valgt å øke avgiftene og prisene på strøm, drivstoff, mat, flypassasjeravgift og flere andre avgifter, men dødsskatten skulle de la ligge.

Dette frem til Ap-toppen Raymond Johansen nylig slapp «katta ut av sekken», dødsskatten bør gjeninnføres. Som argumentasjon viser han blant annet til at Ap innførte eiendomsskatt i Oslo, noe han selv mener er en suksess. Det er veldig lett for Raymond Johansen med millionlønn og privatsjåfør å mene at avgiftsøkningene Ap/Sp har innført på f.eks. drivstoff, strøm og bolig ikke er problematiske.

Men hvis Ap og Sp faktisk tar seg bryet med å snakke med vanlige folk ville de forstått hvor mange nordmenn som har økonomiske utfordringer nå. Når Raymond Johansen da tror at løsningen på høye boligpriser er at man ikke skal nøye seg med å beskatte folk høyt mens de lever, men også innføre dødsskatt som en siste hilsen fra staten når folk dør, tar han grundig feil. Folk flest bør få lavere skatter og avgifter, døde personer skal sosialistene holde sine skatte- og avgiftskåte fingre langt unna.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer