LEDER

Dagbladet mener:

Ekstremismen er ikke ansiktsløs

Det kan heller ikke pressens dekning være. Derfor viser vi terrorens ansikt.

SLIK SER HAN UT: Den siktede Philip Manshaus er fysisk preget av å ha blitt overmannet under terroraksjonen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SLIK SER HAN UT: Den siktede Philip Manshaus er fysisk preget av å ha blitt overmannet under terroraksjonen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Før han drepte sin egen søster og gikk til angrep på moskeen al-Noor Islamic Center i Bærum sist lørdag, hadde Philip Manshaus forberedt seg på å bli berømt. Han annonserte angrepet i et forum på den mørkeste delen av Internett, han hadde kamera på hjelmen sin og forsøkte å sende terrorangrepet direkte på Facebook. På forhånd hadde han lagt ut en serie bilder av seg selv, sannsynligvis med tanke på pressen. Noen var barnebilder, noen slik han ser ut nå og enkelte propagandabilder med effekter kjent fra nazistiske grupperinger på nett.

Oppmerksomhet er et av hovedformålene med denne typen terrorisme, og det er derfor ubehagelig at det lykkes. For pressen er det likevel en essensiell del av samfunnsoppdraget å grundig dekke slike angrep, uten å gjemme det bak ansiktsløse beskrivelser.

Den siste uka har mange reagert på pressens bildebruk i denne saken. Noen mener man verken bør publisere navn eller bilde på slike terrorister. Andre mener man ikke bør bruke hans egne bilder. Noen, ikke minst ofre og pårørende etter 22. juli-terroren, kan bli retraumatisert av fokuset på terroristen, som i metode og framtoning minner om Anders Behring Breivik. NTNU-professor Anne Gjelsvik mener mediene inngår som en del av terrorhendelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer