Da statsminister Erna Solberg nylig la fram planen for å gjenåpne landet, brukte hun om lag 4400 ord. «Eldre» var ikke et av dem. Eldre ble heller ikke nevnt med et ord da regjeringen presenterte ekspertutvalget som skal undersøke hva pandemien har gjort med folks psykiske helse og foreslå tiltak. Denne tausheten gir grunn til bekymring. Det trengs en exitstrategi for eldres helse og livskvalitet.
Mange eldre har det beintøft etter et år i livsfare og sosial isolasjon. Det er ikke bare eldre i institusjon som er rammet, det er også hjemmeboende eldre. Mange har levd isolert i lang tid – vel vitende om at høy alder gir høy risiko for å bli alvorlig syk eller dø av viruset.
Pandemien har hatt store og dramatiske konsekvenser for eldre over 80 år, viser en fersk rapport fra Norges Røde Kors. Eldre i denne aldersgruppen er overrepresenterte blant dødsfallene knyttet til koronaviruset. Mange av dem har mistet noen de hadde kjær. Mange har fått mindre sosial kontakt under nedstengningen. Mange har blitt mer ensomme og fått bevegd seg lite ute, går det fram av rapporten. Vi står overfor en opplagt fare: Ser vi oss blind på at mange har klart seg bra gjennom pandemien, overser vi dem som lider.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger