DEBATT

Helsetjenesten:

Eldrebølgen skyller inn

Det er ikke coronapasientene som nå overvelder akuttmottaket og de medisinske avdelingene på Ullevål universitetssykehus (OUS). Det er våre gamle.

LITEN ANDEL: Det er ikke de covid-19 smittede som topper innleggelsesstatistikken de siste to ukene. De utgjør bare én prosent av alle innlagte, mens majoriteten av innlagte med luftveissykdommer er skrøpelige gamle med lungebetennelse og RS-virus, skriver kronikkforfatteren. Her fra Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
LITEN ANDEL: Det er ikke de covid-19 smittede som topper innleggelsesstatistikken de siste to ukene. De utgjør bare én prosent av alle innlagte, mens majoriteten av innlagte med luftveissykdommer er skrøpelige gamle med lungebetennelse og RS-virus, skriver kronikkforfatteren. Her fra Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Cathrine Krøger. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
Cathrine Krøger. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

Gjennom snart to pandemiår har sykepleierne, med den alltid kampklare Lill Sverresdatter Larsen i spissen, kommet med nærmest daglige varsler om underbetalte og overarbeidede sykepleiere som knekker under coronabyrden. Det toppet seg med en hulkende intensivsykepleier på Dagsrevyen. Sikkert med rette.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tiden. Vis mer

Men ikke alle sykepleiere er bekvemme med den unyanserte offerrollen vi har påtatt oss i offentligheten de siste to åra. Helsevesenet er variert, og for mange sykepleiere og avdelinger har de verste coronabølgene i stor grad vært hvileputer med færre pasienter, lukrative coronatillegg og et overtidsbudsjett helt uten kontroll. Akkurat nå er det riktignok ganske travelt og til dels kaotisk, ikke minst på grunn av høyt sykefravær og ansatte i karantene.

Men det er ikke coronapasientene som nå overvelder akuttmottaket og de medisinske avdelingene på OUS. Det er våre gamle. Eldrebølgen skyller inn, og beredskapen der synes langt mer tafatt enn forberedelsene til den coronabølgen vi nå ruster oss til.

Det er én hendelse som har gjort mer inntrykk enn noe annet under mine fire – relativt sett korte – år som sykepleier på Gastromedisin på Ullevål. Det var da en uhyre skrøpelig 102 år gammel mann skulle hjem etter å ha blitt behandlet for influensa. Han hadde forsikret om at datteren var så flink til å hjelpe, så det ble bestemt at han ikke trengte sykehjemsplass, men kunne klare seg med hjemmesykepleie. Det er dette en kaller fritt valg og brukermedvirkning,

Da datteren fikk vite at faren skulle hjem, ble hun desperat. Hun var åttien år gammel, fortalte hun, og så dårlig at hun selv snart burde på gamlehjem. Da pasienttaxien endelig kom – de er ofte noen timer forsinket – måtte vi bære den utslitte gamle mannen ut i taxien. Og så dro de av sted i det iskalde februarmørket. Den pergamentmagre halvsovende hundreogtoåringen, med sin gråtende åttien år gamle datter. Utskrevet til hjemmet, som det så fint heter.

Dette skjedde vinteren 2018, midt i influensatida. Da var det virkelig kaos hos oss – langt verre enn nå - med mange syke ansatte og gult dråpesmitteutstyr nedover hele korridoren. På de tretten ukene influensaen herjet, var det 7600 sykehusinnleggelser, med en topp på 700 pasienter samtidig og en dødelighet på 1400. Det er mer enn hundre døde i uka.

Langt flere enn de sju corona-døde per dag som nylig ble avisoverskrift. Virkeligheten bak det siste tallet er ikke særlig dramatisk. Dette var gamle mennesker, og det er usikkert om de døde med eller av corona. Det er også verd å merke seg at det ukentlig dør 350 til 400 på sykehjem i Norge. Av alderdom. Vi skal alle dø en gang.

I fjor var det som kjent underdødelighet på grunn av smitteverntiltak. Nedstengingen gjorde at sykehjemspasienter ikke ble overført til sykehus og de eldre turte i liten grad å oppsøke oss. Nå overvelder de sykehusene. For det er ikke de covid-19 smittede som topper innleggelsesstatistikken de siste to ukene. De utgjør bare én prosent av alle innlagte, mens majoriteten av innlagte med luftveissykdommer er skrøpelige gamle med lungebetennelse og RS-virus.

Dette er krevende pasienter. Mange av dem såkalt multimorbide, inkontinente og ofte forvirrede. De kan bli liggende lenge. For dårlige til å bli sendt hjem, for «friske» til sykehjem. En del venter på sykehjemsplass. Der knives det om plassene. En av mange ulykkelige følger av pandemien er at sykehjemsutbygging settes på vent.

Det er dette regnestykket Støre bør ta en kikk på når han nå varsler en gjennomgang av sykehusenes milliardbruk gjennom coronaen. Denne groteske foretaksmodellen som visstnok går med milliardoverskudd på grunn av coronaoverføringer. Det er godt de har penger. Til uka åpner en corona-avklaringspost i samme etasje som oss. Sist gang den var åpen, i sommer, var det rene eldorado for sykepleiere: Godt betalte vakter med coronatillegg, og en til tider absurd overbemanning med to, tre ikke spesielt krevende pasienter og dobbelt så mange sykepleiere.

De verste coronascenarioene har enda ikke slått til, og det skal vi være glad for. Ingen vet hva som nå skjer med økende smittetall og uvaksinerte som siger inn på sykehusene. Men vi vet at coronabølgen vil flate ut. Det vil ikke eldrebølgen. Våre fedre og mødre – og deg eller meg om noen år. Pasientene ingen egentlig vil ha.

Et lite Nota bene: I skrivende stund testet datteren min positivt for corona. Resten av huset må i karantene, men med boosterdose og negativ selvtest kan jeg visstnok gå på kveldsvakt. For å stelle disse sårbare dette smitteregimet er ment å beskytte. Ikke alt henger på greip i disse rare tider.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer