DEBATT

Helsetjenesten:

Eldrebølgen skyller inn

Det er ikke coronapasientene som nå overvelder akuttmottaket og de medisinske avdelingene på Ullevål universitetssykehus (OUS). Det er våre gamle.

LITEN ANDEL: Det er ikke de covid-19 smittede som topper innleggelsesstatistikken de siste to ukene. De utgjør bare én prosent av alle innlagte, mens majoriteten av innlagte med luftveissykdommer er skrøpelige gamle med lungebetennelse og RS-virus, skriver kronikkforfatteren. Her fra Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
LITEN ANDEL: Det er ikke de covid-19 smittede som topper innleggelsesstatistikken de siste to ukene. De utgjør bare én prosent av alle innlagte, mens majoriteten av innlagte med luftveissykdommer er skrøpelige gamle med lungebetennelse og RS-virus, skriver kronikkforfatteren. Her fra Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gjennom snart to pandemiår har sykepleierne, med den alltid kampklare Lill Sverresdatter Larsen i spissen, kommet med nærmest daglige varsler om underbetalte og overarbeidede sykepleiere som knekker under coronabyrden. Det toppet seg med en hulkende intensivsykepleier på Dagsrevyen. Sikkert med rette.

Men ikke alle sykepleiere er bekvemme med den unyanserte offerrollen vi har påtatt oss i offentligheten de siste to åra. Helsevesenet er variert, og for mange sykepleiere og avdelinger har de verste coronabølgene i stor grad vært hvileputer med færre pasienter, lukrative coronatillegg og et overtidsbudsjett helt uten kontroll. Akkurat nå er det riktignok ganske travelt og til dels kaotisk, ikke minst på grunn av høyt sykefravær og ansatte i karantene.

Men det er ikke coronapasientene som nå overvelder akuttmottaket og de medisinske avdelingene på OUS. Det er våre gamle. Eldrebølgen skyller inn, og beredskapen der synes langt mer tafatt enn forberedelsene til den coronabølgen vi nå ruster oss til.

Det er én hendelse som har gjort mer inntrykk enn noe annet under mine fire – relativt sett korte – år som sykepleier på Gastromedisin på Ullevål. Det var da en uhyre skrøpelig 102 år gammel mann skulle hjem etter å ha blitt behandlet for influensa. Han hadde forsikret om at datteren var så flink til å hjelpe, så det ble bestemt at han ikke trengte sykehjemsplass, men kunne klare seg med hjemmesykepleie. Det er dette en kaller fritt valg og brukermedvirkning,

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer