DEBATT

Nytt lovforslag

Eldreomsorgen står på spill

Norge kan ikke gjøre eldre til kunder i et marked, fordi regjeringen synes og tror det vil gi valgfrihet for de sterkeste blant dem.

ETTER SVENSK MODELL: Fredag før påske la regjeringen fram lovforslag om fritt brukervalg. Målet er at kommunene skal innføre konkurransesystem i den kommunalt finansierte eldreomsorgen, først og fremst hjemmebaserte tjenester, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB
ETTER SVENSK MODELL: Fredag før påske la regjeringen fram lovforslag om fritt brukervalg. Målet er at kommunene skal innføre konkurransesystem i den kommunalt finansierte eldreomsorgen, først og fremst hjemmebaserte tjenester, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Koronapandemien setter flomflys på hvordan organiseringen av eldreomsorgen påvirker kvalitet og smittevern. Oppsplitting, deltid og gjennomtrekk i arbeidsstyrken kommer særdeles dårlig ut. Problemene er størst der det er privatisert mest. Likevel er et rykende ferskt lovforslag om privatisering regjeringens initiativ for eldreomsorgen.

Høy grad av deltidsarbeid og lav grunnbemanning truer kvaliteten hver dag i eldreomsorgen. For Fagforbundet som organiserer mange av dem som arbeider i eldreomsorgen, har dette vært sagt og kjent i årevis. Nå advarer også forskerne i innspill til koronakommisjonen.

I Norge er det 90.000 helsefagarbeidere. 3 av 4 jobber deltid. Det er hva eldreomsorgen møtte pandemien med.

Hva gjør så regjeringen i denne situasjonen? Fredag før påske la den fram lovforslag om fritt brukervalg. Fritt brukervalg er et annet ord for privatisering av offentlig finansierte velferdstjenester. Målet med den nye loven er at kommunene skal innføre konkurransesystem i den kommunalt finansierte eldreomsorgen, først og fremst hjemmebaserte tjenester.

Mange kommersielle firmaer inn i eldreomsorgen gir konkurranse med mange aktører, arbeidsgivere og arbeidsplasser. Regjeringen har brukt den svenske lovgivningen som modell. I Sverige er eldreomsorgen langt mer privatisert enn i Norge. Svenskenes erfaring er at deres eldreomsorg sto enda dårligere stilt enn vår da pandemien rammet. Deres koronakommisjon slo fast at Sverige mislykkes i å beskytte de eldre og at de ansatte var overlatt til seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer