DEBATT

Pandemien

Elefanten i rommet

Siden i fjor sommer har ikke regjeringens mål vært å beskytte liv og helse, men å kontrollere smitten innen helsevesenets kapasitet. Sett i lys av dette blir krangelen om vaksinedoser noe merkelig.

VAKSINER: Hele Norge krangler nå om det er riktig at Oslo skal få 20 prosent fler vaksinedoser, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB
VAKSINER: Hele Norge krangler nå om det er riktig at Oslo skal få 20 prosent fler vaksinedoser, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer
Dag Svanæs
Dag Svanæs Vis mer

Hele Norge krangler nå om det er riktig at Oslo skal få 20 prosent fler vaksinedoser. En journalist fra Dagbladet ringte meg for en kommentar, og jeg svarte at dette virker fornuftig ettersom smittenivået er langt høyere i Oslo enn i resten av landet.

Men bildet er langt mer sammensatt. Med R på 1,4 i Oslo, som FHI anslår, tar det bare tre dager å øke smitten med over 20 prosent. (1,4^ (3/5)=1,22). Fredag 5. mars vil det altså være over 20 prosent fler smittede i Oslo enn tirsdag 2. mars da vedtaket ble gjort, og effekten av de 20 prosent flere vaksinerte vil være brukt opp.

Tre dager kjøpte dette vaksinevedtaket oss. Det viser at på kort sikt kan vi ikke vaksinere vekk denne pandemien.

Hvis målet er å «beskytte liv og helse», som regjeringen sier, må det settes inn smitteverntiltak slik at R kommer under 1 – både i Oslo og for landet som helhet. Slik har det vært i ett år nå, og slik vil det bli minst fram til sommeren.

Problemet er at siden i fjor sommer har ikke regjeringens mål vært å beskytte liv og helse, men å kontrollere smitten innen helsevesenets kapasitet. Det står svart på hvitt i strategiplanene.

Hvis målet hadde vært å beskytte liv og helse, ville Norsk Industri aldri ha fått gjennomslag for unntak fra karantenereglene for utenlandsk arbeidskraft i fjor høst.

Hvis målet hadde vært å beskytte liv og helse, ville FHI bedt NTNU, UiO, UiB og andre aktører på sine knær om hjelp til å sekvensere positive prøver i desember og tidlig januar da mange advarte mot muterte virus.

Hvis målet hadde vært å beskytte liv og helse, ville ikke Raymond Johansen ha sagt at man ikke kan drive preventivt smittevern fordi smittevernloven ikke tillater å fortsette smitteverntiltakene når smitten begynner å gå ned.

Hvis målet hadde vært å beskytte liv og helse, hadde regjeringens strategi ikke blitt skiftet fra «slå ned» til «kontroll» i mai i fjor.

Hvis målet hadde vært å beskytte liv og helse, ville vi ha holdt smittenivået nede kontinuerlig fra i fjor sommer da vi hadde ca. 10 smittede per dag for landet som helhet.

VAKSINEN: Mange har uttrykt skepsis til vaksinene, og Erna Solberg sier at de ikke har villet ta noen snarveier grunnet dette. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

Hvis målet hadde vært å beskytte liv og helse, ville vi siden i fjor sommer ha reddet flere hundre norske liv og en rekke nordmenns helse – og paradoksalt nok ville det mest sannsynlig ha kostet landet mindre både økonomisk og for vår psykiske helse enn den mislykkede jojo-håndteringen vi har holdt på med siden da. (Holdenutvalgets andre rapport og flere av Helsedirektoratets notater til regjeringen støtter dette synet).

Dette er elefanten i rommet, men den er litt for stor til å få øye på.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer