DEBATT

Pandemien

Elefanten i rommet

Siden i fjor sommer har ikke regjeringens mål vært å beskytte liv og helse, men å kontrollere smitten innen helsevesenets kapasitet. Sett i lys av dette blir krangelen om vaksinedoser noe merkelig.

VAKSINER: Hele Norge krangler nå om det er riktig at Oslo skal få 20 prosent fler vaksinedoser, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB
VAKSINER: Hele Norge krangler nå om det er riktig at Oslo skal få 20 prosent fler vaksinedoser, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hele Norge krangler nå om det er riktig at Oslo skal få 20 prosent fler vaksinedoser. En journalist fra Dagbladet ringte meg for en kommentar, og jeg svarte at dette virker fornuftig ettersom smittenivået er langt høyere i Oslo enn i resten av landet.

Men bildet er langt mer sammensatt. Med R på 1,4 i Oslo, som FHI anslår, tar det bare tre dager å øke smitten med over 20 prosent. (1,4^ (3/5)=1,22). Fredag 5. mars vil det altså være over 20 prosent fler smittede i Oslo enn tirsdag 2. mars da vedtaket ble gjort, og effekten av de 20 prosent flere vaksinerte vil være brukt opp.

Tre dager kjøpte dette vaksinevedtaket oss. Det viser at på kort sikt kan vi ikke vaksinere vekk denne pandemien.

Hvis målet er å «beskytte liv og helse», som regjeringen sier, må det settes inn smitteverntiltak slik at R kommer under 1 – både i Oslo og for landet som helhet. Slik har det vært i ett år nå, og slik vil det bli minst fram til sommeren.

Problemet er at siden i fjor sommer har ikke regjeringens mål vært å beskytte liv og helse, men å kontrollere smitten innen helsevesenets kapasitet. Det står svart på hvitt i strategiplanene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer