DEBATT

Frafall i skolen:

Elevene som ikke blir sett

Noen av elevene vil falle fra i utdanningsløpet, ikke fordi det var for vanskelig, men for lett.

LÆRINGSPOTENSIAL: Alle skoleelever fortjener å bli sett. Også de med ekstra stort læringspotensial, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LÆRINGSPOTENSIAL: Alle skoleelever fortjener å bli sett. Også de med ekstra stort læringspotensial, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mandag var første skoledag for tusenvis av fem- og seksåringer. Heldigvis har de aller fleste fine år foran seg med både vennskap og læring som vil legge grunnlaget for deres valgmuligheter og liv.

Men noen av dem vil gå slitsomme år i møte og ikke klare å gjennomføre hele skoleløpet. De står i fare for å bli en del av statistikken unge voksne uten fullført videregående opplæring. Noen av dem vil ikke falle fra fordi det var for vanskelig, men for lett.

Barn med stort læringspotensial kan være vanskelige å oppdage, skal man finne dem må man vite hva man leter etter. Det er forskjell på barn med stort læringspotensial og skoleflinke elever. Et skoleflinkt barn sitter gjerne stille ved pulten sin og gjør alle oppgaver nøye, skriver pent og rekker opp hånden. De følger planlagt progresjonen og opplever læring og mestring.

Et barn med stort læringspotensial skjønner ting mer intuitivt, de «bare vet» svaret, de tenker fortere og bearbeider informasjon raskere og mer raffinert. De kan ikke alltid svarene, men stiller spørsmålene. Noen av dem er urolige og bråkete og oppfattes som krevende, andre er stille og gjør lite ut av seg. Men faren er den samme: De lærer ikke nødvendigvis strategier for «å lære» fordi man aldri får sjansen til å streve med å tilegne seg kunnskap. Da får man et problem når ting blir mer faglig krevende i høyere klassetrinn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer