Elite som skjellsord

Jeg hørte henne med venstre øre inne i dusjen. Skuespiller på Nationaltheatret, Laila Goody, ble intervjuet i NRK P2s «Kulturnytt».

Hun kommenterte teatersjef Morten Borgersens utspill om at politikerne er arrogante som ikke snakker om kulturpolitikk i valgkampen. - Jeg tror de er redde for å bli sett på som elitistiske dersom de snakker om kultur, sa Goody.

  • Hun har rett. Vi har ingen sedvane for at kultur er politikk. Derimot har vi en litt lummer og uuttalt tradisjon for at kultur er elitistisk. Og elite, det er et skjellsord. Tro om det finnes noe annet land hvor det er et invektiv å tilhøre eliten?
  • Tenk om Jan eller Jens i duellen på torsdag kveld hadde tatt opp sin kulturpolitiske visjon for landet. All buing og piping hadde stanset. Stillheten hadde blitt trykkende. Nå er det ikke sikkert himmelen hadde hvelvet seg så høy likevel. Kulturlivet har lenge vært så økonomisk sulteftret at ethvert kulturpolitisk utspill umiddelbart blir transformert til penger, til tilskudd, bevilgninger, stipendier og ordninger.
  • Tidligere odelstingspresident Olav Oksvik sa det slik tidlig på femtitallet: «Sosialisme er husmorskoler og smør på brødskiva.» Denne nødtørftige holdningen til politikk fikk et praktisk hegemoni langt utover Arbeiderpartiet. Politikk er det samme som penger. Godt hjulpet av oss i media har det utviklet seg slik at enhver tanke etterprøves med: Hva koster det? Dersom Henrik Ibsen hadde presentert «Gengangere» i dag, hadde debatten gått ut på hvem som gir mest penger til de syfilisrammede. Hadde Bjørnstjerne Bjørnson gitt ut «En hanske» i vår tid, ville vi vært mer opptatt av kostnadene ved Svavas barnehager enn av forskjellene i den kvinnelige og den mannlige kjønnsmoral.
  • Redselen for å være elitistisk lå også bak ideen om det utvidede kulturbegrep. Fotballspillere og travhester ble plassert inn i kulturen. På samme måte vil nå tidligere kulturminister Åslaug Haga (Sp) ha de frivillige organisasjonene inn under Kulturdepartementet. Men hva i all verden har Anonyme Alkoholikere, Norsk Trekkhundklubb og 4H i Kulturdepartementet å gjøre?
  • Kanskje er det på tide å gå inn for det innsnevrede kulturbegrep, det som omfatter kultur og som er viktig i kraft av å være selve samfunnet og politikkens plattform. For det er som den tyske politikeren Theodor Heuss har sagt: «Politikk skaper ikke kultur, men kultur skaper politikk.»
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.