KOMMENTARER

Eliten er bedre enn sitt rykte

Det finnes avstand til folket, men skillene er ikke noen demokratisk avgrunn, skriver John O. Egeland.

NORSKE VERDIER: Norge har langt svakere tradisjon for elitisme og klassemarkører enn andre europeiske land, inkludert våre skandinaviske naboer. Det er en verdi det er viktig å holde fast på, ikke minst i en tid der klynkende milliardærer blir avhoppere i Sveits, skriver John Olav Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NORSKE VERDIER: Norge har langt svakere tradisjon for elitisme og klassemarkører enn andre europeiske land, inkludert våre skandinaviske naboer. Det er en verdi det er viktig å holde fast på, ikke minst i en tid der klynkende milliardærer blir avhoppere i Sveits, skriver John Olav Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Alle samfunn har dem. Handlende grupper og enkeltpersoner som treffer beslutninger som får avgjørende virkning på hvordan samfunnet fungerer. Eliter er grupper som utøver makt. All maktutøvelse krever demokratisk årvåkenhet. Derfor må vi spørre: Utgjør de norske elitene en enhetlig gruppe maktmennesker med felles verdier og mål, eller består de av ulike stemmer med forskjellige verdier? Og hvor stor er den politiske avstanden til folk flest?

Dette er sentrale tema i en ny bok på Universitetsforlaget: “Eliter i endring. Makt, demokrati, representasjon” som er skrevet av samfunnsforskerne Fredrik Engelstad, Trygve Gulbrandsen, Arnfinn H. Midtbøen og Mari Teigen. Boka behandler særlig perioden 2000 - 2015, men er på ingen måte historie.

Tvert i mot lander boka midt i en tid der populisme og kritikk av - og forakt for - elitene er sterke politiske krefter.

Høyrepopulisme og autoritære styringsformer styrker seg over hele kloden, fra valgene i Sverige og Italia til USA, Brasil og India. Sentralt i denne populismen er tesen om at eliten har sviktet folket og bare tjener sine egne interesser. Dette kobles sammen med mistillit til de klassiske demokratiske institusjonene og verdiene. Det er en mikstur med betydelig sprengkraft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.