DEBATT

Kraftmarkedet:

Elitenes konspiranoia

Det er ikke en konspirasjonsteori at eksportkabler fører til økt strømpris.

RYKKET UT: Før jul rykket Venstre-leder Guri Melby kraftfullt ut mot Trygve Slagsvold Vedum. Finansministeren farer «med konspirasjonsteoriar» når han hevder at det er tilkoblingen til det europeiske kraftmarkedet som må ha hovedskylden for dagens strømpriser, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB
RYKKET UT: Før jul rykket Venstre-leder Guri Melby kraftfullt ut mot Trygve Slagsvold Vedum. Finansministeren farer «med konspirasjonsteoriar» når han hevder at det er tilkoblingen til det europeiske kraftmarkedet som må ha hovedskylden for dagens strømpriser, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Konspirasjonsteorier er blitt den politiske elitens stygge navn på meninger og sannheter som de ikke liker. Det ser vi ikke minst i debatten om de rekordhøye strømprisene, der kritikere av dagens deregulerte kraftmarked gjennomgående stemples som konspirasjonsteoretikere.

OMIKRON: Foreløpig data viser at deltavarianten ikke gir god beskyttelse mot omikronsmitte. Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Vis mer

Før jul rykket Venstre-leder Guri Melby kraftfullt ut mot Trygve Slagsvold Vedum. Finansministeren farer «med konspirasjonsteoriar» når han hevder at det er tilkoblingen til det europeiske kraftmarkedet som må ha hovedskylden for dagens strømpriser.

Mímir Kristiánsson.
Mímir Kristiánsson. Vis mer

«Å seie at høge straumprisar skuldast straumkablar og Acer er feil. Det bidreg til at konspirasjonsteoretikarar får stadfesta sine påstandar, og det tykkjer eg ikkje er rett at ein finansminister gjer», sa Melby til Klassekampen.

Nå sa riktignok aldri Vedum at høye strømpriser skyldes Acer. Han sa at summen av alle kraftavtalene Norge har med Europa gjør at vi mister kontroll over strømmen vår. Men man kan tross alt ikke forvente all verdens presisjonsnivå fra politikere. Mer interessant er følgende spørsmål:

Er det virkelig en konspirasjonsteori å hevde at tettere tilkobling til det europeiske kraftmarkedet gir økt strømpris?

Her kan vi finne svar på det Melby kanskje vil karakterisere som det mørke nettet. På nettsider som nve.no (hjemmesidene til Norges Vassdrags og Energidirektorat) florerer det nemlig med liknende «konspirasjonsteorier» som den finansministeren har presentert. Som svar på spørsmålet om hvorfor strømprisene er høye nå, gir NVE to forklaringer.

For det første mindre nedbør enn vanlig i Sør-Norge. For det andre at «de norske kraftprisene påvirkes av hva prisen på kraft er i landene rundt oss». Og på spørsmålet om hvorfor det eksporteres videre selv om prisene i Norge er så høye, svarer konspiratorikerne i NVE at:

«Det enkle svaret er at prisen i utlandet er enda høyere enn i Norge. I et marked vil kraften flyte dit den er mest verdt, det vil si der prisen er høyest. Det er kapasiteten på luftlinjer og strømkabler inn til området med høyest pris, som setter begrensinger hvor mye som importeres og eksporteres».

På en annen adresse på det mørke kraft-nettet, www.statnett.no, finner man en rapport som heter «Nettutviklingsplanen 2021». På side 32 kan man der lese følgende konspirasjonsteori om økte strømpriser: «I Sør-Norge har mer forbruk og i driftsettelse av NordLink og North Sea Link trukket prisene opp».

Det må være skremmende for Melby å vite at denne typen konspirasjonsteorier florerer ikke bare i folkedypet, men også i statens eget byråkrati.

En annen som bekymrer seg for konspirasjonsteorier i kraftdebatten er Melbys partifelle Sondre Hansmark, nå aspirant i Civita. Han mener Manifests Magnus Marsdal fremmer «en konspirasjonsteori» når han i hevder at dagens kraftkrise skyldes Ap toppenes naive entusiasme for EU og den politiske elitens overtro på «markedet».

Dette kan man selvfølgelig være både enig og uenig med Marsdal i (jeg er enig). Men Manifest-lederen har aldri tegnet et bilde av «en hemmelig EU-elite som konspirerer sammen med Arbeiderpartiet og Høyre om å skru opp kraftprisene for å berike seg selv», slik Sondre Hansmark hevder. Ingenting av det Marsdal skriver om, er hemmelig.

Ingen steder snakker han om en EU- og Ap-elite som «konspirerer» eller vil «berike seg selv». Han bruker riktignok begrepet elite, men det gjør virkelig alle seriøse samfunnsforskere i Norge også.

Det Marsdal enkelt og greit sier er at troen på EU og på det frie markedet er en hovedårsak til at vi har dagens strømkrise. Ingen forventer at Civita skal applaudere det. Men det er en fordel om de vil møte sine meningsmotstandere med argumenter, framfor med merkelapper av typen konspirasjonsteorier, slik også Guri Melby tyr til i kraftdebatten mot Vedum.

Ammunisjon til kampen mot konspirasjonsteorier får kanskje Melby og Hansmark fra nettstedet faktisk.no, eid av landets største mediehus. I forbindelse med jula har Faktisk skrevet tre artikler for å forberede sine lesere til krangel i jula. Faktasjekkerne tar for seg tre tema: Klima, vaksiner og kraft. Her slår man altså helt ordinære (og faktuelt riktige) påstander av typen «vi har aldri hatt dyrere strøm enn nå» i hartkorn med skepsis til menneskeskapte klimaendringer og vaksiner.

Det er ingen tvil om at den oppdikta personen Faktisk faktasjekker, Tante Turid, er motstander av flere utenlandskabler og et fritt kraftmarked. Men blir hun konspirasjonsteoretiker av den grunn? Som Guri Melby selv sier, så finnes det ikke «ein eintydig konklusjon hos kraftekspertane som seier at Noreg kjem dårlegare ut av det fordi vi har utanlandskablar». Da er det vel ikke rimelig å stemple den ene parten i debatten som konspirasjonsteoretikere.

Polarisering løftes ofte fram som et av de store samfunnsproblemene i vår tid. Ekstra alvorlig er det når partiledere, tankesmier og store mediehus bidrar til polarisering ved å stemple alle som er uenige med seg som konspirasjonsteoretikere.

Når helt ordinære standpunkter i kraftdebatten jevnlig stemples som konspirasjonsteorier, bør vi kanskje spørre oss om ikke enkelte heller lider av langt framskreden konspiranoia.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer