Med jevne mellomrom de senere årene har det vært bråk om de skyhøye lønningene til ledere i offentlige foretak og statseide selskaper. Hver gang sier politikere at det er ønskelig med et mer moderat lønnsnivå uten at det gjør synlig inntrykk. Denne regjeringen har tatt det fromme ønsket inn i Hurdalsplattformen, og næringsminister Jan Christian Vestre truer med å kaste styrer som ikke tar signalet. Vil de høre på ham denne gangen?
Sett med vanlige folks øyne er enkelte av lederlønningene latterlig høye. I ledernes verden er det lønn som fortjent for å lede noen av landets største og mest lønnsomme selskaper. En tidligere Telenor-sjef hevdet til og med at han ville gjøre en dårligere jobb om han fikk noen millioner mindre. Det er slik arroganse som får folk til å se rødt. Trygve Slagsvold Vedum ville til og med kutte i de feteste lønningene, men det var i valgkampen.
Vestre er mer realistisk og dessuten bevisst rollefordelingen. Det er styrene som fastsetter lønna, men Vestre vil bruke statens eiermakt til å tvinge styrene til moderasjon, ifølge Klassekampen. Styrer som ikke hører etter, vil bli skiftet ut, slik Vestre sørget for i det statlige investeringsselskapet Argentum etter at det ble avdekket en ellevill utbyttefest de seinere åra. Toppsjefen gikk også av etter å ha mottatt 135 millioner kroner fra Argentum siden 2006. Det utrolige og urovekkende er at det var Bergens Tidende som avslørte skandalen, ikke eierne. Noen har sovet i timen. Et annet spørsmål er hvorfor staten skal eie et finansselskap hvor en slik hemningsløs grådighetskultur er utbredt.
Det er flere grunner til at en rødgrønn regjering må lykkes bedre enn forgjengeren. De rødgrønne mener statlig eierskap er et gode og ønsker å føre en aktiv eierskapspolitikk. Regjeringen har dessuten som mål å redusere økonomiske forskjeller, og da har det tung symbolverdi om et lite toppsjikt ikke bare drar i fra, men befinner seg på en annen planet.
Gang på gang har vi vært vitne til at egenrådige styrer ikke lytter til sin største eier, vel vitende om at det er risikofritt, men det er også tegn på dårlig eierskap når bestillinger verken blir hørt eller fulgt. Det kan hende gründeren Vestre har bedre forutsetninger for å lykkes enn mange av sine forgjengere. Å ta tak i lederlønningene er en god start, men bare en begynnelse.