Etter at verdens nest rikeste mann, Elon Musk, kjøpte Twitter for 44 milliarder dollar, har det knapt gått en dag uten at den omstridte eieren har brukt sin nykjøpte digitale makt til å herje med ansatte og ikke minst brukerne av Twitter. Torsdag suspenderte han en rekke amerikanske journalister uten forvarsel og på uriktig grunnlag.
Journalistene hadde en ting felles; de jobber i liberale medier som CNN, Washington Post og New York Times og har siden oppkjøpet drevet kritisk journalistikk om Musks håndtering av twitter. Musk hevdet at de hadde brutt forbudet mot såkalt «doxxing», det vil si at de hadde spredt informasjon om hans privatfly, informasjon han mente satte livet hans i fare. Det var ikke riktig. Tidligere i uka hadde Musk suspendert kontoen «Elon Jet» som viste privatflyets posisjoner. Da den nye konkurrenten Mastodon lot «Elon Jet» fortsette spredningen på sin plattform, suspenderte han både Mastodons konto og nektet twitter-brukere å lenke til konkurrenten, selv på egen kontoside.

Nå begynner det
Twitter er et privat selskap, og Elon Musk kan i praksis gjøre som han vil innenfor loven. Musks ustadige og autoritære oppførsel er likevel problematisk og bør alarmere brukere. Det er selvfølgelig ironisk at den selverklærte ytringsfrihetsfundamentalisten misbruker sin betydelige makt til å stenge kritikere ute og slippe desinformasjon løs. Men det kan også være farlig.
I sin iver etter å fremstå som en ytringsfrihetsforkjemper og samtidig spare penger, har han siden overtakelsen fjernet store deler av apparatet som bekjempet desinformasjon, falske kontoer og hatprat, og som forsvarte utsatte grupper og opposisjonelle i autoritære regimer. I stedet tar han viktige beslutninger på egen hånd eller ved hjelp av impulsive meningsmålinger på twitter. Avgjørelsene fremstår både vilkårlige og inkonsekvente.
Twitter har i årevis vært en viktig og effektiv informasjonskanal for medier, politikere og myndigheter over hele verden. Mange har nærmest gjort seg avhengig av kanalen. I USA brukes twitter blant annet av valgmyndigheter. Her i Norge er politiet en ivrig twitrer. Utviklingen denne høsten bør få flere enn enkeltbrukere til å vurdere om Elon Musks lille sandkasse lenger er en troverdig og forsvarlig informasjonskanal.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!