Elsk idrett. Hat sport.

Dagbladet har avslørt hva sporten fører til.

ENSPORET: Artikkelforfatteren mener SportsNorge har blitt ensporet og heltedyrkende på bekostning av sunn idrett. Foto: Shutterstock
ENSPORET: Artikkelforfatteren mener SportsNorge har blitt ensporet og heltedyrkende på bekostning av sunn idrett. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Dagbladet skrudde på lyset i SportsNorges mørkeste kroker fikk vi se akkurat det vi fryktet.

Sportens prestasjonsjag skaper et kroppspress for de unge som driver dem inn i spiseforstyrrelsens livsfarlige spiral.

Alt for Norge. Noen må si det: SportsNorge er gjennomsyret av tanken om å bli best, vinne medaljer og stå på pallen mens nasjonalsangen spilles og tårene triller.

Selv havnet jeg på andrelaget som 12-åring. Da var de ivrigste trenerforeldrene godt i gang med den halvfascistiske utsilingen: Ut med alle som ikke var raske nok, sterke nok eller tekniske nok. Signalet var ikke til å misforstå: - Du vil aldri bli god nok likevel. Gå hjem. Spill data. Her skulle man dyrke fram talentene - koste hva det koste vil.

SPEILVENDT: Artikkelforfatter Chistopher Sjuve mener at SportsNorge bør ta et fundamentalt oppgjør med hvem de er og hva de prioriterer. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SPEILVENDT: Artikkelforfatter Chistopher Sjuve mener at SportsNorge bør ta et fundamentalt oppgjør med hvem de er og hva de prioriterer. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Dersom dette var feil, ville vi ikke sett det enorme frafallet som alltid inntreffer i ungdomsårene. Sportsfolket later til å være hjelpeløse og fullstendig overrumplet av dette mannefallet. De kan ikke begripe hvorfor ungdommen forlater dem - men sannheten er enkel: Løgnen avkles. Den ene etter den andre innser at de ikke vil nå til topps.

SportsNorge serverer våre barn løgnen om at alle kan komme på landslaget. Det er ikke sant. Likevel hører vi aldri et pip om at du kan gå på ski i akkurat det tempo du vil. At det ikke er om å gjøre å komme først. Du må ikke svette. Stresse. Slite. Kos deg på ski!

Og fotballstrategien? Vi har ikke vært i VM på 23 år. På guttelagene er 3/4 født tidlig på året - som forteller mye om utsilingen.


Det nasjonsbyggende prosjektet handler om at de svette og radmagre skal være Norges forbilder - tror noen at dette virker? Og hvilke verdier projiserer disse for barn og voksne, egentlig?

Elsk idretten, men ikke sporten, mente Nansen. Han sa allerede på 1800-tallet at «Våre sportsmenn er jo blitt til muskelmaskiner, «veddeløpshester» som på store stevner strever med å slå rekorder». Og dessuten: - Alt som heter sport og rekord er ikke av det gode.

Neste gang du ser tårer trille på pallen, tenk på alle barnetårene som ligger bak vinnerne i skisporet. Is i rubben? Det er barnas kalde påminnelse om hva vi ofret for de blinkende medaljene.

- Alt som heter sport og rekord er ikke av det gode Fridtjof Nansen

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer