KOMMENTARER

En advarsel til Merkels parti

De konservative i Tyskland gikk på en smell mens landet forbereder seg på livet etter «Mutti» Merkel, skriver Einar Hagvaag.

VALGSMELL: Angela Merkel er på vei ut av tysk politikk. På veien går partiet hennes på nederlag. Foto: NTB
VALGSMELL: Angela Merkel er på vei ut av tysk politikk. På veien går partiet hennes på nederlag. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forbundskansler Angela Merkel og hennes Kristelig-demokratisk Union (CDU) har fått en kraftig advarsel fra velgerne et halvt år før valget til forbundsdagen 26. september. Valgene i de to tyske delstatene Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz søndag viser i tall ikke verre tilbakegang for de konservative enn om lag tre og fire prosentpoeng i forhold til forrige valg. Men i politikken spiller omstendighetene stor rolle.

Valgene kalles en «historisk bunn» og «sviende nederlag» for CDU. Avisa Bild skriver sågar: «Merkels parti står foran en katastrofe».

Rikspolitisk kan dette ses på som «corona-valg». Merkel, som regjerer sammen med sosialdemokratene (SPD), nøt stor tillit i begynnelsen av corona-epidemien mens smittetrykket var lavt og før folk gikk lei av smittevern-tiltakene. Med sin bakgrunn fra vitenskap som har preget hennes tilnærming til politikk skulle Merkel være den ideelle lederen under full helsekrise. Men med delstatenes utstrakte sjølstyre er ikke Tyskland så enkelt å styre. Og i januar begynte det å gå galt med kraftig stigende dødstall og misnøye blant folk. Vaksinering gikk tregt og byråkratisk, noe helseminister Jens Spahn fikk skylda for, han som var ansett som en mulig etterfølger til Merkel som CDU-leder. Det gikk også trengt å få ut gratis hurtigtester. Så i februar kom en skandale der to medlemmer av Forbundsdagen, den ene fra CDU og den andre fra søsterpartiet Kristelig-sosial Union (CSU) i Bayern, hadde håvet inn hundretusener av euro for formidling av salg av munnbind mellom fabrikantene og myndighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer